România este practic în carantină, sub un regim de restricții impus prin ordonanțele militare adoptate pe perioada stării de urgență, pe care președintele Klaus Iohannis a instituit-o pe fondul pandemiei de COVID-19. Una dintre activitățile date peste cap de criza coronavirus este cea a unităților de învățământ. Astfel, deși o bună parte dintre acestea desfășoară cursuri online, se pune problema când se vor întoarce elevii la școală. În tot acest context, premierul Ludovic Orban a subliniat că anul școlar va fi încheiat.
Prim-ministrul a declarat, marți seară, că anul școlar va fi încheiat, iar elevii și studenții vor susține examenele. Activitatea ar putea fi reluată după 15 mai, crede Ludovic Orban.
„Anul şcolar va fi încheiat. Adică elevii îşi vor da toate examenele care se dau la sfârşit de an. La fel, studenţii îşi vor da toate examenele. Încercăm, sigur, dacă după 15 mai lucrurile vor fi în regulă, putem să dăm drumul la activitatea şcolară. (…) De asemenea, trebuie să fie pregătite examenele care se dau cu cea mai mare seriozitate”, a afirmat premierul Ludovic Orban, cu precizarea că profesorii vor trebui să se mobilizeze după vacanța școlară și să intensifice predarea online până la momentul în care școlile vor putea fi redeschise, la Realitatea Plus, potrivit News.ro.
Nu este prima declarație cu privire la școli și personalul aferent, pe care o face premierul Ludovic Orban după închiderea unităților de învățământ. Cu câteva zile în urmă, primul-ministru a prezentat mecanimsul șomajului tehnic și a explicat că profesorii nu vor fi afectați de noul cadru pe care Guvernul îl pregăteşte pentru sectorul bugetar.
„(…) în ceea ce privește profesorii, mai ales că este nevoie de o creștere a activității profesorilor pe final de an (școlar) și pentru pregătirea tuturor examenelor” acest mecanism „nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a declaratLudovic Orban, într-o interviu pentru Radio România, citat de Hotnews.ro.
Monica Anisie, ministrul Educației, dădea și ea asigurări că anul școlar nu va fi înghețat de pandemia de coronavirus. În 8 aprilie, demnitarul sublinia că, „chiar și în scenariile cele mai sumbre, vom încheia anul școlar 2019-2020”.
Ulterior, în 14 aprilie, ministrul Monica Anisie menționa că este posibil ca elevii să susțină examenele naționale în luna iulie, cu condiția ca aceștia să revină la cursuri atunci când situația de urgență se va încheia. Trebuie precizat că tot marți, 14 aprilie, președintele Klaus Iohannis a emis decretul de prelungire a situației de urgență de pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile.
„În scenariul în care vom reveni la cursuri în momentul în care situația de urgență încetează, am putea susține examenele în luna iulie. În cazul în care se prelungește starea de urgență, atunci vom lua o altă măsură în așa fel încât elevii și studenții să își poată încheia anul școlar cu bine”, declara Monica Anisie, ministrul Educației Naționale, la Antena 3.