ANAF și Ministerul Finanțelor au anunțat o serie de măsuri economice adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19 și o listă cu principalele forme de sprijin acordate companiilor și contribuabililor afectați de șocul economic produs de răspândirea COVID-19.
Măsurile fiscale asumate de Guvern se aplică pe perioada stării de urgență și 30 de zile de la încetarea acesteia. Astfel potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2020, precum și al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2020 și al Ordonanței de urgență aprobată în ședința de Guvern din data de 9.04.2020:
Nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale scadente și neachitate până la încetarea stării de urgență.
Tot ca o măsură de facilitate fiscală, nu sunt considerate obligații fiscale restante, potrivit legii, obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței și neachitate până la încetarea acestor măsuri.
Se suspendă executarea silită, prin somație, poprire și valorificarea bunurilor la licitație, a creanțelor bugetare. Excepție în această privință fac executările silite care se aplică pentru recuperarea creanțelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală.
Nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități, conform Codului de procedură fiscală, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare neachitate până la împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență Totodată a fost dispusă extinderea rambursării TVA cu control ulterior.
În ceea ce priveștie acordarea de stimulente pentru mediul de afaceri în contextul pandemiei, Guvernul și-a asumat următoarele măsuri:
O bonificație de 5% pentru contribuabilii mari și de 10% pentru ceilalți contribuabili, calculată asupra impozitului pe profit datorat, dacă contribuabilii plătitori de impozit pe profit plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv.
De asemenea se acordă o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul I al anului 2020, pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent acestui trimestru, până la data de 25 aprilie 2020, inclusiv.
În cazul contribuabililor care întrerup activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență decretate, aceștia nu vor datora impozit.
Pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2019 termenele se prorogă până la data de 31 iulie 2020 inclusiv.
De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au adoptat mai multe măsuri care vin în sprijinul românilor blocați în această perioadă de măsurile de distanțare socială luate de Guvern. În acest sens, au fost asumate mai multe măsuri de debirocratizare și de digitalizare a procesului fiscal după cum urmează:
Implementarea obligațiilor de plată în platforma ghiseul.ro
Introducerea de noi documente pe baza cărora contribuabilii persoane fizice să se poată identifica electronic în SPV
Soluționarea la distanță a solicitărilor contribuabililor de către inspectori
Aprobarea, pe perioada stării de urgență, a susținerii contestației în fața organelor de soluționare a contestațiilor și prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare la distanță
Pandemia de COVID-19 a fost urmată și în România de adoptarea unor măsuri restrictive și de distanțare socială care au blocat activitatea companiilor și angajaților.
În acest context, Ministerul Muncii a informat prin intermediul unui comunicat de presă există un număr de 994.407 de contracte de muncă suspendate, în urma cărora, angajații au fost trimiși în șomaj tehnic. Dintre acestea, un număr de 302.288 de contracte provin din industria prelucătoare, 191.837 din comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și 118.874 vizează angajații din hoteluri și restaurante
Referitor la cele 194.824 de contracte individuale de muncă încetate, 38.003 îi vizează pe angajații din Comerțul cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 33.660 provin din industria prelucrătoare și 24.505 vizează domeniul Construcțiilor.