Guvernul aduce modificări la Ordonanța privind șomajul tehnic. Care sunt noile categorii profesionale care vor putea beneficia de indemnizație

Guvernul aduce modificări la Ordonanța privind șomajul tehnic. Care sunt noile categorii profesionale care vor putea beneficia de indemnizație
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Executivul va discuta miercuri în ședința de guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 30/2020 privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic, în contextul stării de urgență, asfel încât și alte categorii profesionale să poată beneficia de ajutorul financiar.

Acest proiect de act normativ prevede faptul că și avocații vor putea beneficia de acordarea indemnizației de șomaj.

Guvernul preciziează astfe, în nota de fundamentare a proiectului că „a luat act de evoluţia situaţiei unor categorii de persoane care realizează venituri din unele profesii liberale a căror activitate nu mai poate fi realizată pe perioada instituirii stării de urgenţă, afectând veniturile acestora”.

Alte categorii profesionale care vor putea beneficia de indemnizație sunt „persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, cuprinse în Registrul artelor spectacolului administrat de Ministerul Culturii, care obţin venituri exclusiv din această activitate”.

Totodată, persoanele care realizează venituri din mai multe activităţi şi pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecţie socială pot beneficia de una singură, cea mai avantajoasă.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care Executivul va modifica şi completa OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Există deja un milion de angajați aflațiîn șomaj tehnic

Ministerul Muncii a informat prin intermediul unui comunicat de presă există un număr de 994.407 de contracte de muncă suspendate, în urma cărora, angajații au fost trimiși în șomaj tehnic. Dintre acestea, un număr de 302.288 de contracte provin din industria prelucătoare, 191.837 din comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și 118.874 vizează angajații din hoteluri și restaurante

Referitor la cele 194.824 de contracte individuale de muncă încetate, 38.003 îi vizează pe angajații din Comerțul cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 33.660 provin din industria prelucrătoare și 24.505 vizează domeniul Construcțiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`