Pandemia de COVID-19 „cu siguranță” nu a atins vârful, susține Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în timp ce Spania și Austria au permis revenirea parțială a cetățenilor lor la serviciu iar Marea Britanie, Franța și India – unele oficial, altele nu – au anunțat că extind carantina. De altfel, chiar și în România, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a emis decretul de prelungire a stării de urgență cu încă 30 de zile.
Aproape 2 milioane de oameni au fost confirmați cu COVID-19 la nivel global, în timp ce bilanțul deceselor a trecut de 119.000, potrivit statisticilor oficiale centraizate de Reuters. Epicentrul s-a mutat din China, unde virusul se făcea în premieră remarcat în decembrie, în SUA, care deține în prezent recordul negativ pentru cel mai mare număr de decese, 23.568.
Liderii globali iau în calcul relaxarea restricțiilor de mobilitate, dar această decizie trebuie să fie echilibrată de riscurile sanitare și economice. Deblocarea situației ar putea facilita răspândirea COVID-19, provocând noi valuri de infecții, însă menținerea carantinei echivalează cu prelungirea paraliziei în care au intrat multe sectoare economice din toată lumea.
OMS a subliniat că numărul de cazuri noi de infecție cu coronavirus este tot mai mic în anumite părți ale Europei, inclusiv în Spania și Italia, dar a explicat că focarele din Marea Britanie și Turcia au prins un nou elan.
„În epidemia mondială per ansamblu, 90% dintre cazuri (n.r. – de COVID-19) provin din Europa și SUA. Deci cu siguranță încă nu vedem vârful”, a afirmat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt în OMS, la Geneva.
În Spania, restricțiile par să fi dat roade și au redus rata de deces, care atinsese vârful în aprilie. Bilanțul de marți a crescut cu 567 de victime, comparativ cu cele 517 din ziua precedentă, dar tot marți Regatul a raportat și cel mai mic număr de cazuri noi de COVID-19 din 18 martie și până acum. Per total, bilanțul deceselor este de 18.056, dintr-un total de peste 172.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19.
Cu toate acestea, anumiți angajați spanioli se tem că relaxarea restricțiilor ar putea conduce la un nou val de infecții și decese.
„Preferam să mai aștept încă 15 zile închis în casă, sau măcar o săptămână, și abia apoi să revin (n.r. – la lucru)”, a spus Carlos Mogorron, un inginer în vârstă de 27 de ani, din Comunitatea Autonomă Extremadura, din vestul Spaniei.
Anumite activități, printre care construcțiile, au fost redeschise, dar magazinele non-esențiale, barurile și spațiile publice rămân închise până la 26 aprilie.
Este, așadar, și cazul Austriei, unde mii de magazine și-au reînceput activitatea, marți, dar guvernul Kurz este de părere că „încă mai sunt probleme”. Până la această oră, autoritățile austriece au confirmat peste 14.000 de cazuri de COVID-19 și doar 384 de decese, mai puține decât raportau anumite state europene într-o singură zi.