Cutremur cu magnitudinea 3,5 în zona seismică Vrancea

Cutremur cu magnitudinea 3,5 în zona seismică Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs, marți, în zona seismică Vrancea.

Este al doilea seism care s-a produs în România în doar 12 ore.

Primul a avut loc în județul Mehedinți, la miezul nopții de luni spre marți, și a avut magnitudinea de 2, potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului.

15 cutremure în luna aprilie în România

INFP raportează 15 cutremure produse luna aceasta pe teritoriul țării noastre, plus încă alte două în Marea Neagră.

Seismele au avut magnitudini cuprinse între 2 și 3, deci moderate. De altfel, seismologii spun că este bine să se producă seisme mici pentru că nu se acumulează multă energie care să refuleze într-un cutremur major.

Seismicitatea României

În România, au loc frecvent cutremure de pământ. România are un risc seismic major în privinţa cutremurelor între 6 – 7 grade pe scaraRichter, potrivit Wikipedia. Dintre aceste arii epicentrale, zona seismicăVranceaeste cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate şi caracterul persistent şi concentrat al epicentrelor.

Statistic, cutremure cu magnitudinea 6 şi peste apar în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.

Cutremurul din 1977

România nu s-a mai confruntat cu un cutremur de proporții din anul 1977. Seismul care a devastat țara noastră a avut loc la ora local 21:22 în data de 4 martie. Magnitudinea înregistrată a fost de 7,4, iar durata de 56 de secunde.

Epicentrulcutremuruluia fost localizat în zonaseismică Vrancea, la o adâncime de circa 100km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toțiBalcanii.

Au fost peste 1500 de victime, din care peste 1300 din acestea doar în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.

Nicolae Ceaușescu nu se afla în țară în momentul în care seismul puternic a izbucnic.

Acesta, împreună cu soția sa, Elena, participau la banchetul oficial oferit de președinteleNigerieiîn cinstea oaspeților. După toastul șefului statului nigerian, un secretar român a intrat în sală și l-a informat pe Ceaușescu de situația din țară. Răspunzând calm la cuvântarea gazdei, președintele român s-a așezat și l-a anunțat în particular de dezastrul survenit în România. Banchetului i s-a pus capăt câteva minute mai târziu.

Cutremurul a produs daune și în Bulgaria. În orașulSviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.

Cel mai puternic cutremur produs în România, în anul 1802

Cutremurul din Vrancea din anul 1802, care a avut loc în ziua26octombrie1802a fost un cutremur de adâncime, cu o magnitudine de 7,9 – 8,2 grade pe scara Richter cu epicentrul în zona Vrancea.A fost cel mai puternic cutremur vrâncean care a fost înregistrat. A fost simţit dinMoscovapână înIstanbul. În Bucureşti s-au prăbuşit toate turlele bisericilor iarTurnul Colţeis-a rupt de la jumătate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`