Violeta Alexandru anunță o etapă importantă în aplicarea șomajului tehnic în sectorul public. A început numărătoarea tuturor angajaților plătiți de stat

Violeta Alexandru anunță o etapă importantă în aplicarea șomajului tehnic în sectorul public. A început numărătoarea tuturor angajaților plătiți de stat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat luni seară că a început un proces de centralizare a tuturor angajaților plătiți de stat, în cadrul Registrului General de Evidență a Salariaților (REVISAL/REGES), în contextul în care Guvernul României a decis introducerea unei forme de șomaj tehnic în rândul personalului din sectorul public.

Ministrul Muncii a precizat că în Registrul General de Evidenta a Salariaților sunt în prezent 1,4 milioane de angajați contractuali la institutții de stat, precizând că “de stat” înseamnă instituții publice sau entități private controlate de stat. Prin urmare angajații trecuți în Revisal/Reges + cei de la ANFP + militarizate, înseamnă 1.700.000 de angajați potrivit ministrului municii.

Violeta Alexandru a subliniat că o altă baze de date utilă este cea de la Ministrul Finanțelor, însă a atras atenția că trebuie să existe o singură sursă pentru toate aceste informații care să fie actualizată.

„La Ministerul Finanțelor este o situație foarte utilă: Posturi ocupate în sectorul bugetar (acolo sunt 1.200.000). Toate aceste date sunt utile dar trebuie să avem o singură sursă, interogabilă și actualizată constant cu toate informațiile necesare care să ne dea imaginea totală a celor care muncesc”, a precizat Violeta Alexandru, la Digi24.

în REVISAL/REGES nu se regăsesc structurile ”militare”, MAI, MAPN, STS, SPP și serviciile secrete. De asemenea, nici persoanele angajate prin contract de management și mandat de reprezentare. În acest sens, ministrul Muncii susține că toate aceste categorii trebuie să fie trecute în sistemul REVISAL/REGES.

Guvernul Orban a anunțat un mecanism de șomaj tehnic la stat

Premierul Ludovic Orban a anunțat pentru B1TV că Guvernul pregătește o reglementare prin care se va introduce un mecanism de șomaj tehnic pentru angajații din sectorul public. Aceștia vor fi împărți în categorii, urmând să muncească fiecare câte 15 zile, iar apoi să stea acasă tot atâtea zile, în care vor fi remunerați cu 75% din salariul brut de încadrare.

Acest mecanism de șomaj tehnic nu se va aplica anumitor sectoare, precum cele din Sănătate sau Apărare, care au un rol central în lupta României cu COVID-19 și în zona de securitate națională.

Câți români și-au pierdut locurile de muncă sau au intrat în somaj tehnic din cauza coronavirusului

Potrivit celor mai recente date furnizate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS),s-auînregistrat884.349 de contracte individuale de muncă suspendate, dintre care 274.870 în industria prelucătoare, 179.041 în comerț cu ridicata și cu amănuntul și 116.584 în hoteluri și restaurant.

De asemenea, sunt 180.170 contracte individuale de muncă au fost încetate, din care 35.501 în comerț cu ridicata și amănutul, 31.185 în industria prelucrătoare și 22.313 în construcții.

Guvernul României a anunțat că va sprijini salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic, prin acoperirea integrală a cheltuielilor, fără ca acestea să depășească 75% din salariul mediu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`