Anul 2020 va rămâne întipărit în memoria oamenilor ca fiind unul cu totul atipic. Pandemia de coronavirus a dat peste cap o lume întreagă și, probabil, nimic nu va mai fi la fel.
Chiar și tradițiile de mii de ani sunt perturbate anul acesta din cauza COVID-19.
Suntem în Săptămâna Patimilor, iar credincioșii ortodocși se pregătesc pentru cea mai mare sărbătoare – Paștele. Din generație în generație s-a transmis tradiția luării Luminii Sfinte în noaptea de Înviere. Oamenii se strâng la biserică, iar la miezul nopții cântă împreună cu preotul parohiei “Hristos a înviat!”, după care iau Lumina Sfântă și o duc acasă.
Acest obicei creștinesc nu va mai putea fi realizat anul acesta. Din cauza restricțiilor impuse prin orgonanțele de urgență, situație generată pe fondul pandemiei de coronavirus, oamenii nu vor putea merge la bisercă pentru a lua Lumină în noaptea de Înviere.
Patriarhia Română anunță că va trimite, însă, voluntari pentru a distribui românilor din toată țara Lumina Sfântă.
Pentru că autoritățile vor permite totuși oamenilor să iasă în proximitatea locuinței, dar fără a forma grupuri mai mari de trei persoane, voluntarii, echipați corespunzător pentru vremurile pe care le trăim, vor merge din casă în casă și pe la scările blocurilor pentru a răspândi Lumina Sfântă de la Iersusalim.
De asemenea, Patriarhia Română anunță că va distribui și pâinea binecuvântată, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”.
Lumina Sfântă, miracolul Ortodoxiei, se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim. Știm că patriarhul Ierusalimului pătrunde în Sfântul Mormânt unde lumina se pogoară din cer.
Mulțimea aflată în biserică poate vedea o lumină precum un fulger. Este Lumina Sfântă care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.
Lumina este apoi dată credincioșilor și delegațiilor de patriarhi din toate țările, care o împart la rândul lor printre credincioșii de pe întreg mapamondul.
De asemenea, Patriarhia Română precizează că Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în data de 18 aprilie, în noaptea de Înviere, și va fi distribuită la Aeroportul Otopeni către parohii, care, prin voluntari, o vor distribui la rândul lor doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței.
Pentru că nu se vor putea deplasa la biserică, oamenii pot asculta slujba din promximitatea caselor. Preoții vor oficializa Slujba din noaptea de Înviere în curțile bisericilor, pentru ca mesajul să fie auzit de cât mai mulți oameni care vor aculta pe balcoane sau în curtea casei. De aemenea, slujba de la Patriarhia Română va fi transmisă la televizor și pe internet.
Spovedania și Împărtășania nu se vor face nici ele în Biserică, ci preoul va veni acasă, la cererea credinciosului. Cu echipamente de protecție, preoții își vor spovedi și împărăși pe credincioșii care vor solicita deplasarea acestuia la domiciliu. Totodată, se precizează că totul va fi igienizat, folosindu-se instrumente de unică folosință.
Patriarhia Română anunță, de asemenea, că acest serviciu se va face respectând regulile împuse de aurotiăți.
Autoritățile au mai anunțat că nu este voie să se meargă la cimitir. Oamenii obișnuiau să aprindă lumânări la mormintele celor plecați dintre noi, dar, din cauza pandemiei de COVID, anul acesta nu va fi posibil.