Ambasadorul Dan Mihalache: Guvernul Regatului Unit nu a solicitat muncitori sezonieri români, dar au existat discuții în special prin organizații foarte mari (VIDEO)

Ambasadorul Dan Mihalache: Guvernul Regatului Unit nu a solicitat muncitori sezonieri români, dar au existat discuții în special prin organizații foarte mari (VIDEO)
foto: Pixabay

Guvernul Regatului Unit nu a solicitat muncitori sezonieri români pentru a rezolva problemele cu forța de muncă din arhipelag, dar au existat discuții „în special prin organizații foarte mari”, a subliniat Adrian Mihalache, ambasadorul român de la Londra, pentru B1 TV.

Ambasadorul Dan Mihalache, despre situația muncitorilor sezonieri români în Regatul Unit

„Am avut discuții care s-au făcut în special prin organizații foarte mari, dar nu au fost solicitări la nivel guvernamental. În momentul de față nu există o politică la nivel guvernamental, în Marea Britanie, legată de muncitorii sezonieri. Există o politică de dinainte de Brexit, care se adresează statelor terțe. Într-adevăr, nevoia de forță de muncă este relativ mare, pentru că aici s-au combinat mai multe elemente. Pe de o parte, restricțiile determinate de Brexit, care într-un fel sau altul au schimbat, înainte de izbucnirea pandemiei, regulile forței de muncă din Marea Britanie, iar pe de altă parte ceea ce s-a întâmplat după izbucnirea pandemiei”, a explicat diplomatul român.

Ambasadorul României în Regatul Unit a explicat că, la ora actuală, politica părții române este aceea „de a orienta aceste organizații spre cei care deja au statutul de rezidenți sau au aplicat pentru statutul de pre-rezidenți în Marea Britanie”. Diplomatul român recunoaște că o parte dintre aceștia „sunt afectați de fenomenul șomajului, în special în zona serviciilor, hoteluri, restaurante”.

„Politica noastră, în momentul de față, este de a orienta aceste organizații spre cei care deja au statutul de rezidenți sau au aplicat pentru statutul de pre-rezidenți în Marea Britanie, dintre care o parte dintre ei sunt afectați de fenomenul șomajului, în special în zona serviciilor, hoteluri, restaurante, catering, deci există – să spun așa – o piață internă pe care oamenii se pot mișca. Eu aș fi destul de prudent în orice fel de discuții despre organizarea – așa cum am văzut că s-a întâmplat în alte situații – a unui flux din acesta muncitori sezonieri în această perioadă, până când lucrurile nu se lămuresc din punctul de vedere al pandemiei”, a adăugat Dan Mihalache.

În orice caz, ambasadorul României în Marea Britanie a precizat că „e o chestiune destul de complicată. Ea ar implica și condiții de securitate sanitară sporite, și nu m-aș aventura – nici ca organizație britanică – într-un asemenea demers”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Vestea vine în contextul în care, spre exemplu, Germania a stabilit chiar și o serie de excepții pentru muncitorii sezonieri din agricultură, unde se regăsesc numeroși români, astfel încât aceștia să poată lucra în țara lor în timpul pandemiei de coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`