Pentru China, granița nord-estică pe care o împarte cu Rusia a devenit o linie de front în lupta cu o eventuală resurgență a epidemiei de coronavirus, în condițiile în care numărul de cazuri noi de COVID-19 a înregistrat un nivel fără precedent în ultimeleșase săptămâni, cu 90% dintre ele referindu-se la oameni veniți de peste hotarele țării, relatează Reuters.
Cum cazurile de transmitere comunitară au dispărut în mare parte, China a început să relaxeze treptat restricțiile de mobilitate și încearcă să repornească motoarele economiei. Totuși, statul chinez se confruntă cu temeri legate de posiblitatea ca numărul tot mai mare de cazuri importate să generze un al doilea val de COVID-19.
Un număr de 108 cazuri noi au fost raportate doar duminică în China continentală, față de cele 99 din ziua precedentă, în ceea ce a fost cel mai mare bilanț cotidian înregistrat din 5 martie și până la acel moment.
Numărul cazurilor de import a fost de 98. Jumătate dintre ele se referă la cetățeni chinezi, care au revenit din Districtul Federal Orientul Îndepărtat al Rusiei – unde se află și orașul Vladivostok – și care au revenit în China prin punctele de trecere a frontierei din provincia Heilongjiang.
„Despre micuțul nostru oraș credeamcă este cel mai sigur loc. Câțiva cetățeni chinezi – ei doresc să se reîntoarcă, dar nu este foarte în regulă, pentru ce vrei să vii aici?”, a spus unul dintre rezidenții de la orașul graniță Suifenhe, care s-a prezentat pentru Reuters cu prenumele Zhu.
Granița este închisă pentru aproape toată lumea. Excepție fac cetățenii chinezi, iar ruta terestră prin Suifenhe a rămas una dintre puținele opțiuni pe care aceștia le mai au să se întoarcă acasă, după ce Rusia a obrit zborurile către China – mai puțin pe cele care se referă la evacuări de persoane.
Străzile din Suifenhe erau aproape goale, duminică seară, din cauza restricțiilor impuse deplasărilor și adunărilor anunțate săptămâna trecută, când autoritățile au luat o serie de măsuri preventive asemănătoare cu cele din Wuhan, orașul din centrul Chinei continentale unde primele cazuri din ceea ce avea să devină o pandemie erau raportate la finalul lui 2019.
Potrivit bilanțului de duminică, China a ajuns la un total de 82.160 de cazuri de infecție cu coronavirus. Doar în vârful primului val epidemic, care a fost înregistrat în 12 februarie, erau raportate 15.000 de cazuri noi, deși este drept că acel moment era generat și de punerea în scenă a unor noi metode de testare.