Imagini cu un autoturism Dacia 1300 au devenit virale pe rețelele de socializare după ce a fost fotografiată într-un New York pustiu din cauza pandemiei de coronavirus.
Eduard Pălăghiţă, proprietarul unui autoturism Dacia 1300, a realizat o sesiune foto în noul epicentru al pandemiei COVID-19. Imaginile au fost publicate pe contul personal de Facebook al românului stabilit de ani de zile în SUA, cu un mesaj sugestiv pentru perioada de criză pe care o trăiește înreaga planetă din cauza pandemiei: „Oraşul care nu doarme niciodată trage un pui de somn”, este comentariul care însoțește postarea de pe Facebook.
Sursa foto: Eduard Palaghita/Facebook
Fotografiile au fost realizate de Eduard Pălăghiţă într-un moment critic pentru statul american New York. Acesta are mai mulți pacienți cu Covid-19 decât orice țară din lume. Totalul cazurilor raportate în acest stat de 181.026, la 11 aprilie, este mai mare decât cel din Spania (161.852 cazuri) și cel din Italia (152.271), țări cu populații de câteva ori mai mari decât New York.
Recent, specialiștii au venit cu noi explicații privind rata mare de mortate în și a numărului mare de îmbolnăviri, pe baza ultimelor date statistice. Potrivit jurnaliștilor de la CNN, cea mai probabilă explicație pentru toate acestea este îngrijirea medicală inadecvată cronică acordată minorităților și grupurilor cu un nivel de trai precar din New York, ca și în restul țării.
Orașul New York și statul New York au lansat abia acum statistici privind răspândirea virusului în rândul minorităților și a populației cu un nivel redus de trai. Este clar că boala severă nu a fost distribuită în mod egal în funcție de rasă și etnie.
Dacă în New York grupurile populației afro-americane și hispanice reprezintă 51% din populația orașului, reprezentând în același timp 62% din decese Covid-19. Aceștia au de două ori rata deceselor comparativ cu populația albă.
Deși SUA a devenit cea mai afectată țară din cazua pandemiei de COVID-19, președintele Donald Trump este optimist că după data de 1 mai vor fi luateprimele măsuri de relaxare a restreicțiilor impuse înSUA pe fondul extinderii infecțiilor provocate de COVID-19. Cel puțin aceasta este o variantă luată în calcul de Casa Albă, a declarat duminică şeful Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA), Stephen Hahn, citat de Reuters. El a punctat că aceasta este doar o propunere și nu s-a luat o decizie finală în acest sens.
„Vedem lumina de la capătul tunelului”, a declarat Hahn pe ABC.
În ceea ce privește evoluția pandemiei înSUA, Anthony Fauci, epidemiologul şef alSUAspune „nu doar că s-a aplatizat curba, dar începe să dea înapoi”. El și-a exprimat speranţa că se va constata „un declin foarte clar şi ulterior ne putem gândi cum putem ţine (virusul) la distanţă şi să prevenim un reviriment”.
Coronavirusul continuă să se răspândească vertiginos la nivel global și, până în acest moment, peste 1,85 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în 210 țări și teritorii, în timp ce numărul deceselor confirmate printre pacienții infectați a trecut de 114.000.
Totuși, potrivit datelor centralizate de Worldometer, mai există 1,31 de milioane de cazuri active, având în vedere că mai bine de 423.000 de persoane s-au vindecat, după ce contractaseră COVID-19.