COVID-10: Indonezienii speriaţi cu ”fantome” ca să respecte măsurile de distanțare socială

COVID-10: Indonezienii  speriaţi cu ”fantome” ca să respecte măsurile de distanțare socială
sursa foto: pixabay

Autoritățile din Indonezia au recurs la o măsură extremă în încercarea de a ține la distanță cetățenii unii de alții în contextul extinderii cazurilor de coronavirus. Locuitorii satului Kepuh au fost îngroziți în momentul în care au văzut ceea ce păreau a fi niște “fantome” ce se năpusteau asupra trecătorilor care nu respectau măsurile de distanțare socială.

În realitatea “fantomele” patrulează pe străzi la dispozițiile autorităților locale și sunt puse să îi sperie pe trecători. În acest mod, autoritățile locale speră că superstițiile îi vor ține în case pe cetățeniic are nu conștientizează pericolul reprezentat de noul coronavirus.

Învelite în giulgiu alb, “fantomele” au feţele pudrate şi ochii conturaţi. Anjar Pancaningtyas, conducătorul unui grup de tineri din sat care a conceput împreună cu poliţia iniţiativa a precizat, potrivit Reuters că au urmărrit crearea unui efect de intimidare.

Spre stupoarea autorităților însă măsura pare să fi avut efectul opus: în loc să-i ţină pe oameni la distanţă, i-au făcut să iasă din case, în încercarea de a surprinde “fantomele”.

Specialiștii, îngrijorați de situația din Indonezia. Se așteaptă ca numărul cazurilor să crească semnificativ

În prezent, în Indonezia sunt 4.241 de cazuri confirmate de coronavirus şi 373 de decese, existând temerea că cifrele vor creşte semnificativ.

Cercetătorii de la Universitatea din Indonezia estimează că s-ar putea ajunge la 140.000 de morţi şi 1,5 milioane de cazuri de contaminare până în luna mai în lipsa unor măsuri mai dure pentru limitarea deplasărilor. Asta în condițiile în care preşedintele Joko Widodo s-a opus măsurilor de izolare la nivel naţional pentru stoparea răspândirii coronavirusului, îndemnându-i în schimb pe oameni să practice distanţarea socială şi să respecte igiena.

Măsuri extreme luate de autoritățile din India

Măsuri neobișnuite sunt luate și de către autoritățile din India, după ce peste 1,3 miliarde oameni se află în izolare. Premierul Modi a declaat că starea de carantină va dura cel puţin trei săptămâni.

Asta nu i-a împiedicat pe mulți cetățeni să ignore regulile privind distanțarea socială și să cutreiere străzile. În acest context, poliţiştii înarmați cu bâte le aplică o corecție zdravănă celor care nu iau în seamă măsurile dispuse de autorități. Mai multe imagini publicate de Reuters au devenit virale pe rețelele de socializare în care se poate vedea cum indienii sunt bătuți crunt dacă sunt prinși de polițiști pe străzi fără un motiv întemeiat.

Pandemia de COVID-19 în lume

Coronavirusul continuă să se răspândească vertiginos la nivel global și, până în acest moment, peste 1,85 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în 210 țări și teritorii, în timp ce numărul deceselor confirmate printre pacienții infectați a trecut de 114.000.

Totuși, potrivit datelor centralizate de Worldometer, mai există 1,31 de milioane de cazuri active, având în vedere că mai bine de 423.000 de persoane s-au vindecat, după ce contractaseră COVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`