Angajații sectoarelor non-esențiale din Spania revin, luni, la serviciu. Catalonia și Madridul critică relaxarea carantinei, dar opiniile experților sunt împărțite

Angajații sectoarelor non-esențiale din Spania revin, luni, la serviciu. Catalonia și Madridul critică relaxarea carantinei, dar opiniile experților sunt împărțite
foto: Pixabay

Angajații sectoarelor non-esențiale din Spania revin la serviciu, luni, iar anumiți experți avertizează că prelungirea „hibernării” economice ar fi pututavea efecte mai grave asupra persoanelor vulnerabile, deși există încă multe voci care se opun relaxării carantinei, relatează El Pais.

Angajații sectoarelor non-esențiale din Spania se întorc la lucru

Angajații din servicii non-esențiale, precum construcțiile sau industria, revin în post luni, după două săptămâni de „hibernare” economică. În 30 martie, guvernul Pedro Sanchez prelungea starea de alarmă din Regat și ordona oprirea activității economice non-esențiale, într-o încercare de a reduce mobilitatea la un nivel similar cu cel din weekend și de a forța scăderea numărului de cazuri noi de infecție cu coronavirus. Birouri și fabrici, printre altele, și-au închis porțile.

Cu toate acestea, luni, mulți dintre ei revin la serviciu, iar mai mulți actori din zona sanitară sau din opoziția politică spaniolă și-au manifestat reticența față de revenirea Spaniei la lucru. Dacă autoritățile din Catalonia s-au opus vehement, chiar și Madridul a arătat semne de îndoială cu privire la această decizie, ridicând în aer posibilitatea unui nou val de infecții. Comunitatea științifică încearcă să echilibreze dezbaterea însă, explicând ce efect are asupra sănătății publice în ansamblu menținerea activității economice la minimum.

Guvernul insistă că Spania nu a intrat în faza (epidemică) de coborâre și a dat asigurări că măsurile de carantină continuă, dar că acestea revin în termenii stipulați de primul decret privind instituirea stării de alarmă, cel din 14 martie. Practic, acest lucru presupune că majoritatea populației va rămâne în casă – școlile, barurile, restaurantele și spațiile de recreere rămân închise – dar este repornită activitatea economică plasată în hibernare la 30 martie. Guvernul a dublat decizia de reactivare cu distribuirea de echipamente de protecție sanitară în anumite sectoare, cum ar fi spre exemplu alocarea a 10 milioane de măști către zona de transport public sau publicarea unui ghid privind revenirea la lucru.

Ce cred politicienii și experții despre relaxarea măsurilor de carantină

Chiar și așa, dezbaterea privind relaxarea măsurilor de carantină rămâne deschisă. Dacă autoritățile din Catalonia au reclamat decizia drept „imprudentă” și „temerară”, președintele Comunității Autonome Madrid, Isabel Diaz Ayuso, și-a exprimat îndoielile cu privire la strategia guvernului Pedro Sanchez și a cerut clarificări referitoare la „când, cum și unde” se va desfășura proiectul anunțat privind distribuirea măștilor. De altfel, armistițiul politic din Spania pare să se fi încheiat, iar multe voci din opoziție au început să întețească valul de critici la adresa premierului socialist.

Experții însă recunosc că s-a intrat pe un teren al „incertitudinii”. „Nimeni nu știe dacă prelungirea cu încă cinci zile în plus va aduce un beneficiu enorm sau va apăsa și mai puternic pe economie. Nicio decizie nu poate fi prea radicală”, crede Toni Trilla, epidemiolog și membru al comitetului științific care asistă Guvernul Spaniei în lupta cu pandemia de COVID-19.

„Încă de la momentul când s-a anunțat că trebuie rămas în casă, mobilitatea urbană s-a redus cu 70%. Cu carantina totală a mai scăzut cu 10%. Acum ar putea crește cu 10% și ar putea apărea noi cazuri, dar pentru restul de 70% trebuie păstrate condițiile de dinainte și să nu ieșim din casă”, a mai spus Trilla.

„A trece de la o carantină extremă, la o carantină mai puțin extremă atrage după sine un risc, dar unul modest”, a adăugat și epidemiologul Joan Ramon Villalbi.

„Carantina extremă are consecințe grave. Există oameni care, după o oprire atât de lungă, nu vor mai avea ce să mănânce. Toate aceste lucruri au consecințe asupra sănătății, iar suferința psihologică va lăsa sechele. Nu poate fi minimizat acest impact”, a mai adăugat el.

Alți specialiști au explicat că, indiferent dacă este relaxată carantina sau nu, virusul nu va dispărea definitiv.

„Chiar dacă ar trece mai mult timp, lumea tot ar fi susceptibilă să contracte virusul. Când se va deschide (n.r – carantina), vor fi mai multe îmbolnăviri. Am făcut un efort să stopăm epidemia, dar viața merge înainte. Avem pacienți cronici în case ce trebuie consultați, spitale care nu mai operează. Trebuie să începem să mișcăm lucrurile”, a fost concluzia lui Javier Arranz, de la grupul de boli infecțioase din Societatea Spaniolă de Medicină a Familiei, care a mai subliniat că nu există o „rețetă magică” pentru a face față crizei COVID-19.

Dintre cele 1,86 milioane de cazuri de COVID-19 confirmate la nivel global, peste 166.000 au fost diagnosticate în Spania, care a raportat circa 17.000 de decese până la ora actuală, potrivit celor mai recente date centralizate de Worldometer.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`