COVID-19: Numărul italienilor care vor ieșirea din UE aproape că s-a dublat, pe fondul pandemiei. Statele UE divizate mai mult ca oricând pe tema „coronabondurilor”

COVID-19: Numărul italienilor care vor ieșirea din UE aproape că s-a dublat, pe fondul pandemiei. Statele UE divizate mai mult ca oricând pe tema coronabondurilor
Sursa foto: Hepta / Zuma Press / Darmer/Davids/Ropi

Criza cauzată de noul coronavirus în statele europene a provocat pe lângă un bilanț tragic al victimelor și o creștere a euroscepticismului, așa cum arată ultimele anchete sociologice. Un sondaj realizat în Italia săptămâna trecută arată că procentul celor care susțin ieșirea din UE a crescut cu 20%, comparativ cu noiembrie 2018, ajungând la 49%.

Aceste date indică faptul că, în contextul pandemiei cetățenii celor mai afectate state europene de răspândirea cazurilor de COVID-19 nu văd încă ajutorul pe care instituțiile europene le oferă guvernelor pentru a depăși actuala criză. Mai mult, pare că există o percepție potrivit căreia factorii decizionali de la Bruxelles abandonează statele naționale în lupta lor cu noul coronavirus.

PremierulGiuseppe Conte, în conflict cu autoritățile de la Bruxelles

La nivel politic, însuși premierul Italiei Giuseppe Conte a adoptat în discursul său public mai degrabă o atitudine de frondă în ceea ce privește implicarea UE în criza provocată de COVID-19. Conte a afirmat că pandemia de COVID-19 ar putea „distruge” economia europeană. Mai mult premierul Italiei a recunoscut faptul că a existat „mai mult decât o neînțelegere, o confruntare vehementă și evidentă” între el și cancelarul german Angela Merkel la reuniunea Consiliului European, care s-a desfășurat prin intermediul unei videoconferințe.

„Vrem să ne îndeplinim misiunea. Atunci haideți să lansăm un măreț Plan European de Revenire și Reinvestire, care ar sprijini întreaga economie europeană”, a precizat premierul Italiei.

UE a devenit o țintă pentru premierul Italiei și în ultima sa intervenție publică ce a avut loc vineri. Ppremierul Giuseppe Conte a abordarun un subiect fierbinte care vizează Eurogrupul și a discutat despre măsuri de combatere a recesiunii cauzate de coronavirus, accentuând responsabilitatea autorităților de la Bruxelles.

„Avem nevoie imediat de un fond UE cofinanțat. Avem nevoie de eurobonduri pentru o economie de război, vom lupta până la sfârșit pentru acest lucru în următorul Consiliu european”, a spus premierul, potrivit repubblica.it.

Statele UE, mai divizate ca oricând

Statele UE au părut mai divizate ca oricând în cadrul reuniunii Eurogrupului ce trebuia să găsească instrumentele care să finanţeze stabilizarea şi depășirea impasului economic cu care se confruntă zona Euro.

În urma unor discuții interminabile, Eurogrupul a fost blocat de Olanda. Asta după ce summitul european din 26 martie unde Italia şi Spania au cerut emiterea de „coronabonduri” a fost blocat de Germania, Olanda, Austria şi Finlanda.

În acest context, prim-ministru portughez, António Costa, a pus, vineri, în discuție angajamentul Olandei față de Uniunea Europeană din cauza liniei sale dure privind sprijinul economic pentru țările afectate de coronavirus.

„Trebuie să știm dacă putem continua cu 27 de state în Uniunea Europeană, 19 [în zona euro] sau dacă există cineva care vrea să fie lăsat în afara. În mod natural, mă refer la Olanda”, a spus Costa, potrivit politico.eu.

De asemenea, Costa a apărat rolul Comisiei Europene în timpul crizei, spunând că „a acționat în măsura maximă a capacităților sale”. Responsabilitatea, a spus el, „revine Consiliului … și nu există niciun transfer de responsabilități către Bruxelles”.

Numind actuala criză un „moment decisiv” pentru UE, Costa a avertizat că „dacă nu există o gândire rațională suficientă pentru a realiza că trebuie să răspundem împreună, dacă nu există curajul de a rezista populismului și vă este frică de alegerile de anul viitor, ”Atunci se ridică întrebarea„ dacă putem avea o zonă euro cu aceste 19 sau dacă avem nevoie de alte forme de organizare în Europa ”.

El a adăugat că „ar dori să creadă că Europa este posibilă cu 27 și că zona euro este posibilă cu 19.”

Comentariile Costa au venit la o zi după ce miniștrii de finanțe ai UE au convenit un pachet de măsuri de 540 miliarde de euro pentru combaterea impactului coronavirusului asupra economiilor blocului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`