În Serbia și nu numai, China exportă propriul model de acțiuni pentru combaterea coronavirusului

În Serbia și nu numai, China exportă propriul model de acțiuni pentru combaterea coronavirusului
foto: Pixabay

În Serbia, unul dintre cei mai apropiați aliați europeni ai Chinei, dar și în alte state, China oferă îndrumări – la fața locului – pentru a sprijini lupta cu coronavirusul care s-a răpândit pe tot globul.

China exportă propriul model de luptă anti-coronavirus, în Serbia și nu numai

Cu o lună în urmă, șase medici profesioniști chinezi coborau dintr-un avion al Air Serbia, la Belgrad, pe un covor roșu, unde erau întâmpinați de președintele Aleksandar Vucic și o serie de miniștri sârbi. Odată primită delegației, Vucic săruta steagul Serbiei, iar mai apoi steagul Chinei, scrie Reuters.

Acest gest face parte dintr-un spectru mai larg de demersuri întreprinse de China, care încearcă să-și asume rolul de lider global în lupta cu COVID-19, după ce s-a confruntat cu critici din partea SUA și a altor națiuni, care reclamă răspunsul inițial al Beijingului în fața epidemiei de coronavirus, despre care se crede că ar fi apărut în orașul chinez Wuhan.

Mai multe guverne din spațiul euroatlantic erau deja îngrijorate de influența tot mai mare pe care China o exercită pe glob, materializată chiar și prin Noul Drum al Mătăsii, și se confruntă cu un Beijing tot mai implicat peste hotare, care încearcă să prezinte o alternativă la paradigma occidentală de funcționare.

„Nu există nicio îndoială că Republica China va încerca să folosească epidemia de COVID-19 pentru a promova propriile sale viziuni, în interesul său național”, a afirmat Gordon Houlden, un fost diplomat canadian și director la Institutul pentru studierea Chinei din Universitatea Alberta.

„Acest lucru include și promovarea propriului model de guvernanță, iar în acest caz a propriei metolodii epidemiologice”, mai spune el.

Metodologia în speță se referă la abordarea agresivă și comprehensivă pe care China a avut-o în lupta cu coronavirusul, care a inclus plasarea în carantină totală a unui oraș de 11 milioane de locuitori cum este Wuhan.

De partea cealaltă, Zhao Lijian, purtător de cuvânt al ministrului chinez de afaceri externe, a subliniat că prin trimiterea echipelor medicale peste hotare China urmărește să împărătșească experiența în combaterea virusului, nu să exporte modelul chinez de guvernanță.

Pe lângă Serbia, China a mai trimis echipe medicale în Cambodgia, Iran, Irak, Laos, Pakistan, Venezuela și Italia, singura națiune din Grupul celor Șapte (G7) care s-a alăturat proiectului Noului Drum al Mătăsii și care a fost devastată de coronavirus. În plus, săptămâna trecută, o echipă de 12 cadre medicale chineze ateriza în Filipine, tot cu presupusa misiune de a sprijini autoritățile sanitare locale în lupta cu epidemia.

„Sperăm că nu vor trece și alte țări prin tragedia Chinei”, a spus Peng Zhiqiang, un specialist din centrul provinciei Guangdong pentru controlul bolilor și prevenție, care conduce echipa medicală chineză din Serbia.

Printre sfaturile oferite de echipele medicale chineze se numără cele referitoare la construirea spitalelor mobile – iar chinezii se laudă cu unitatea de 1.000 de paturi pe care au construit-o acasă, în China, în doar opt zile – dar și cele referitoare la restricții similare cu cele impuse de Beijing pentru a limita răspândirea de coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`