COVID-19: Pandemia blochează ancheta privind doborârea avionului Boeing în Iran. Coronavirusul întârzie analizarea cutiilor negre

COVID-19: Pandemia blochează ancheta privind doborârea avionului  Boeing în Iran. Coronavirusul întârzie analizarea cutiilor negre
Sursă foto: Twitter / @pandusp2013

Criza generată de Pandemia Covid-19 va întârzia ancheta privind doborârea unui zbor internațional ucrainean asupra Iranului, după ce Canada și alte state au cerut Teheranului să amâne descărcarea datelor de pe cutiile negre din cauza restricțiilor de călătorie impuse de răspândirea coronavirusului. Iranul a convenit în martie să predea cutiile negre ale zborului Boeing 752 care a fost doborât către Ucraina sau Franța pentru analiză – o acțiune salutată atât de de Canada, cât și de Ucraina.

Comunitatea internațională se așteaptă ca informațiile furnizate de cutiile negre să ofere detalii despre ultimele momente înainte ca zborul operat de Ukraine International Airlines să fie lovit de o rachetă și să se prăbușească la scurt timp după decolare de pe aeroportul din Teheran, pe data de 8 ianuarie. Săptămâna trecută, Iranul a contactat țările implicate pentru a întreba când ar putea trimite experți care să ajute la descărcarea datelor de pe cutiile negre, potrivit Comitetului pentru siguranța transporturilor din Canada (TSB), scrie theguardian.

Iranul admite că a tras două rachete la jetul de pasageri din Ucraina

În timp ce a subliniat că țările în cauză sunt „nerăbdătoare să descarce și să analizeze înregistratoarele”, președintele TSB, Kathy Fox, a declarat că toate statele „au oferit un răspuns consecvent, indicând faptul că deălasarea experților este imposibilă în acest moment și fără îndoială pentru o perioadă lungă d etimp”, din cauza restricțiilor impuse pe fondul pandemiei.

Armata iraniană a recunoscut că avionul a fost doborât din cauza unei „erori umane”. Din cele 176 de victime, 57 au fost cetățeni canadieni și 29 au fost rezidenți permanenți în Canada. TSB a adăugat că reprezentanții sau experții din țările implicate ar trebui să fie prezenți la descărcarea datelor din caseta neagră și că, prin urmare, procesul ar trebui amânat până când „condițiile se îmbunătățesc suficient pentru a permite călătorii în siguranță”.

„Încă ne așteptăm ca Iranul să își îndeplinească angajamentul de a descărca înregistratoarele” odată ce condițiile se vor îmbunătăți, a spus Fox.

Prăbușirea zboruluicompaniei Ukraine International Airlines

Avionul companiei Ukraine International Airlines, un Boeing 737 UIA, a fost doborât de două rachete, imediat după ce a decolat de la Teheran, îndreptându-se către Kiev. Toate persoanele de la bord au murit, victimele fiind iraniano-canadieni, afgani, britanici, suedezi şi ucraineni.

Prăbușirea avionului s-a produs la puțin timp după ce Iranul a atacat cu rachete două baze folosite de armata americană în Irak, în contextul în care generalul Qasem Soleimani, considerat liderul de facto al Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran a fost asasinat de către forțele militare americane.

Una dintre rachetele iraniene cu care a fost doborât avionul ucrainean ar fi explodat chiar sub cabina piloților, lovind carlinga în zona inferioară. Piloții ar fi murit instantaneu, potrivit experților ucrainieni. Aceștia au semnalat faptul că urme ale exploziei sunt vizibile pe rămășițele avionului și au acuzat autoritățile de la Teheran că au folosit buldozere la locul prăbușirii, ceea ce riscă să compromită probele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`