Coronavirus la încă un cămin de bătrâni din Galați. Doi vârstnici și doi angajați sunt infectați. Primarul Ionuț Pucheanu: Toți ceilalți sunt în carantină

Coronavirus la încă un cămin de bătrâni din Galați. Doi vârstnici și doi angajați sunt infectați. Primarul Ionuț Pucheanu: Toți ceilalți sunt în carantină
Foto: Inquam Photos / George Călin

Doi bătrâni și doi angajați ai Căminului pentru Persoane Vârstnice ”Sf. Spiridon” din Galați au fost depistați pozitiv cu coronavirus. Primarul din Galați a precizat că acum toate celelalte persoane de acolo, bătrâni sau salariați, sunt în carantină. Ionuț Pucheanu a mai transmis că SARS-CoV-2 a ajuns în acel cămin în ciuda măsurilor de prevenție luate. El a solicitat Direcției de Sănătate Publică să testeze fiecare om în parte, astfel încât infecția să nu se răspândească. Tot în Galați, COVID-19 s-a răspândit și la un cămin privat – Centrul ”Sfântul Ilie”. Acolo, peste 70 de persoane au fost infectate.

Coronavirus la încă un cămin de bătrâni din Galați

Ionuț Pucheanu, primarul din Galați, a transmis că doi bătrâni și doi angajați ai Căminului pentru Persoane Vârstnice ”Sf. Spiridon” au fost confirmați cu coronavirus, în ciuda măsurilor de prevenție luate acolo. Acum, toți ceilalți vârstnici și salariați sunt în carantină.

„Deși s-au luat măsuri de protejare a părinților și bunicilor aflați în Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Sf. Spiridon”, acest dușman nevăzut, denumit noul coronavirus, a ajuns și aici. Și asta chiar dacă bunicii beneficiază permanent de asistență medicală și nu se deplasează în afara camerei, iar masa o primesc în cameră, tocmai pentru a fi feriți. Din nefericire, trebuie să anunț faptul că doi bătrâni și doi angajați au fost confirmați cu noul coronavirus și sunt spitalizați. Toți ceilalți, vârstnici și angajați, sunt acum în carantină”, a scris primarul Ionuț Pucheanu, duminică, pe Facebook.

Acesta a solicitat DSP să testeze toate persoane din cămin, iar dacă protocoalele de testare nu prevăd acest lucru, Primăria Galați este dispusă să suporte cheltuielile.

„Solicit DSP să testeze urgent fiecare om în parte, atât angajat al acestui cămin, cât și persoană cazată, indiferent de faptul ca protocoalele instituite prevăd altceva, astfel încât situația să nu se agraveze, așa cum s-a întâmplat în cazul căminului privat. Dacă protocoalele de testare nu prevăd o astfel de abordare, anunț pe această cale că Primăria municipiului Galati este dispusă să suporte cheltuielile aferente unei astfel de proceduri”, a mai scris primarul din Galați, pe Facebook.

COVID-19 la un cămin privat din Galați

Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Sf. Spiridon” nu este primul din Galați în care se răspândește infecția. Anterior, Direcția de Sănătate Publică a anunțat că SARS-CoV-2 a ajuns și în centrul privat pentru bătrâni „Sfântul Ilie”.

Aici, peste 70 de persoane au fost depistate pozitiv. Doi bătrâni au decedat.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, pe numele directoarei centrului. Femeia a răspândit noul coronavirus, după ce a intrat în contact cu soțul ei, întors din Turcia. El a murit pe 3 aprilie din cauza COVID-19. Procurorii o acuză pe directoarea Centrului ”Sfântul Ilie” că nu a luat toate măsurile legale pentru prevenirea şi combaterea coronavirusului.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat apoi că la acest centru trebuie să se facă încadrări, pentru că mai mulți angajați „au abandonat lucrul”.

Pe 6 aprilie, Galați a devenit primul oraș din România în care oamenii au fost obligați să-și acopere nasul și gura dacă vor să iasă din locuințe. Dat fiind numărul insuficient de măști de protecție, ei au voie să-și confecționeze singuri măști care să-i protejeze de infecție. Ulterior, hotărârea administrației locale din Galați a fost luată și de decidenții din alte județe.

La ora publicării acestei știri, în Galați au fost raportate 190 de infectări cu COVID-19. De la izbucnirea epidemiei, opt oameni au murit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`