Un număr de 117 cetățeni români, blocați peste hotare de măsurile de restrângere a circulației, au fost repatriați

Un număr de 117 cetățeni români, blocați peste hotare de măsurile de restrângere a circulației, au fost repatriați

Ministerul Afacerilor Externe a facilitat revenirea în țară a 117 cetățeni români aflați în străinătate cu titlu temporar, ce au fost surprinși de măsurile de restrângere a circulației adoptate de alte țări, pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus.

Aceștia se aflau pe teritoriul Republicii Franceze (42 de cetățeni), al Regatului Belgiei (34 de cetățeni) și al Regatului Țărilor de Jos (41 de cetățeni), cu titlu temporar, ca turiști rămași în tranzit, studenți, marinari, persoane aflate în situații speciale (urgențe medicale), dar și muncitori sezonieri ale căror contracte au încetat, fără ca aceștia să dispună de resurse financiare pentru a-și continua șederea, după cum informează un comunicat MAE.

Repatrierea cetățenilor români a fost asigurată cu o cursă aeriană specială operată de compania Tarom, pe ruta Bruxelles-Amsterdam-București.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate să respecte recomandările autorităților și să evite deplasările către România în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru a nu crește numărul infectărilor cu noul coronavirus la nivel national.

În plus, deplasările cetățenilor sunt îngrădite din ce în ce mai mult de restricțiile impuse de statele de transit, fapt c ear putea determina ca asistența din partea autorităților române să se reducă în mod considerabil, se mai arată în comunicat.

Alți 330 de români din Spania au revenit în România, vineri, cu două curse aeriene operate de o companie privată, dinspre Barcelona și Madrid, în același context, al demersurilor întreprinse pentru repatrierea cetățenilor aflați peste hotare, informează Ministerul Afacerilor Externe. Totodată, pe rutele inverse au fost repatriați în siguranță și 41 de cetățeni spanioli.

Klaus Iohannis, apel la izolare

Președintele României este de părere căromânii ar fi tentați să se reunească cu familia și prietenii, ceea ce ar duce la un nou val de infectări cu noulcoronavirus.

Șeful statului a făcut un apel la izolare, adresându-se și românilor din diaspora, pentru a nu reveni în țară, deoarece vor fi plasați automat în carantină.

„Voi sta acasă, împreună cu sotia mea. Vom fi doar noi doi”,a declarat Klaus Iohannis.

Și Ministrul Sănătății a transmis un mesaj cetățenilor români, în contextul Sărbătorilor Pascale, celebrate de creștinii catolici pe 12 aprilie, iar de cei ortodocși pe 19 aprilie.

„Este necesar ca în aceste 2 săptămâni critice să menținem, mai mult că niciodată, restricțiile șiregulile de distanțare socială, chiar dacă este şi mai greu în acest momente. În acest fel vom salva viețile noastre și ale apropiaților și ne vom reuni curând sănătoşi”, a transmis Nelu Tătaru.

„Numai împreună vom putea să trecem de această perioadă și vom putea face ca, anul viitor, să ne strângem în brațe cu ocazia Sărbătorilor Pascale”, a mai completat ministrul, care se așteaptă cavârful epidemiei de COVID-19 să aibă loc la 7 – 10 zile după Paște.

Situația în România

În România, până sâmbătă, la ora 13.00, erau confirmate în total 5.990 de cazuri de coronavirus,523 fiind nou înregistrate.758 de persoane erau vindecate, dar 208 eraula ATI.

24.984 de persoane erau în carantină instituționalizată și 74.233 în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.

De asemenea, 366 de dosare penaleerau deschise până la acea dată pentruzădărnicirea combaterii bolilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`