Culmea ignoranței – Să te îmbulzești în Piața Obor, în plină epidemie de coronavirus. Ce au înțeles unii români din pericolul COVID-19 (FOTO)

Culmea ignoranței - Să te îmbulzești în Piața Obor, în plină epidemie de coronavirus. Ce au înțeles unii români din pericolul COVID-19 (FOTO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pandemia de coronavirus a ucis peste 100.000 de oameni la nivel global și a determinat autoritățile din toată lumea să ia măsuri fără precedent, într-o încercare disperată de a limita pe cât posibil răspândirea virusului. Pentru prima dată din 1999 până în prezent, președintele României a fost nevoit să decreteze stare de urgență, iar Ordonanțele Militare ce au urmat emiterii decretului au impus numeroase restricții menite să limiteze boala. Aproape 6.000 de români s-au infectat de la declanșarea epidemiei de COVID-19 și 282 au murit. Ziua de sâmbătă a marcat și cel mai mare număr de îmbolnăviri înregistrate într-un interval de 24 de ore. Cu toate acestea, tot sâmbătă, în Piața Obor din Capitală n-aveai loc s-arunci un ac.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aglomerație în Piața Obor din Capitală, în plină epidemie de coronavirus

Sâmbătă, ora 13.00, Grupul de Comunicare Strategică anunța un record negativ – 523 de români au fost depistați cu coronavirus doar în ultima zi. Numărul total al cazurilor de COVID-19 în România se apropia de 6.000, cu peste 280 de oameni decedați. Între timp, în Piața Obor era forfotă mare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Oamenii sau îmbulzit la cumpărături, ignorând chiar și minimele reguli de protecție. De păstrarea celor 2 metri distanță între persoane nici nu putea fi vorba. Din loc în loc se mai vedea câte unul purtând o mască de protecție, dar și pe aceea prost. Polițiștii s-au aflat și ei prin zonă, privind situația cam descumpăniți.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Cei care nu au înțeles sau nu vor să înțeleagă vor fi amendați. Legea se aplică, nu se discută”, declara președintele Klaus Iohannis, pe 1 aprilie, deloc glumind.

Șeful statului a insistat atunci, ca de fiecare dată, că măsurile impuse de autorități au drept unic scop protejarea sănătății oamenilor. Mai amintea, totodată, că fiecare dintre noi, respectând regulile de distanțare socială și de igienă, ne aducem contribuția și îi ajutăm pe medici, aflați acum în luptă grea cu epidemia.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Măsuri de prevenire a infectării cu COVID-19

România e în stare de urgență din 16 martie, din cauza COVID-19. Luni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va prelungi această stare, dată fiind evoluția epidemiei. „Nu e momentul să ne relaxăm. În niciun caz nu e momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților”, transmitea șeful statului.

De la decretarea stării de urgență, în România au fost emise opt Ordonanțe Militare, prin care s-au impus diverse măsuri de restricție, au fost suspendate zborurile înspre și dinspre diverse țări,au fost interzise exporturile anumitor produse ori s-a instituit carantina în Suceava și Țăndărei.

Pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au voie să iasă din case doar din motive absolut întemeiate: mers la serviciu, acolo unde munca nu se poate desfășura de acasă, cumpărături de strictă necesitate, sprijinirea unei persoane vulnerabile sau un control medical urgent. Oamenii trebuie să aibă asupra lor o declarație pe proprie răspundere, care să cuprindă motivul deplasării, sau o adeverință permanentă de la angajator, care să arate că munca nu se poate desfășura de acasă. În mai multe orașe, a fost interzisă ieșirea din casă fără mască de protecție sau orice material care poate acoperi gura și nasul. Pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor au fost majorate, prin Ordonanță de Urgență.

Contactul direct cu alte persoane trebuie limitat la maximum, la fel și atingerea diverselor suprafețe. Între persoane, trebuie menținută o distanță de 2 metri. Nasul și gura nu trebuie atinse dacă nu ne-am dezinfectat mâinile înainte. De altfel, măsurile de igienă sunt absolut obligatorii. Pe cât posibil, trebuie limitată folosirea bancnotelor, fiind mai sigură plata cu cardul / online.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, de la declanșarea epidemiei și până sâmbătă au fost deschise 366 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. În ultimele 24 de ore, forțele de ordine au sancționat aproape 9.000 de persoane pentru că nu au respectat măsurile privind restricţionarea circulaţiei. Valoarea amenzilor a depășit 19 de milioane de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`