CORONAVIRUS | Țările care relaxează măsurile impuse de starea de urgență. Unde se reiau activitățile

CORONAVIRUS | Țările care relaxează măsurile impuse de starea de urgență. Unde se reiau activitățile
FOTO: Hepta

Unele țări dau semne că rata infectărilor cu coronavirus intră pe o pantă descendentă, populația întrezărind o rază de speranță.

În acest context, câteva țări se pregătesc ușor pentru ieșirea din starea de urgență și reluarea unor activități.

Cehia (5735 de cazuri confirmate)

După ce, duminică, Praga a anunţat cel mai mic bilanţ de noi contaminări din data de 22 martie, guvernul ceh ia în calcul o relaxare a izolării generate de pandemia deCOVID-19.

Cehia este prima țară care a decis să ridice anumite restricții impuse de starea de urgență. Cetățenilor li s-a permis să meargă la înot, să alerge sau să facă exerciții fizice fără a mai purta masca de protecție.

Cu toate acestea, oamenii trebuie să păstreze încă distanțarea socială și să nu se antreneze în grup.

Totodată, magazinele cu materiale de construcții, cele cu obiecte pentru casă sau cele cu articole sportive au fost redeschise. Și granițele vor fi redeschise de pe 14 aprilie, pentru călătoriile esențiale în străinătate.

Reluarea activităților în Cehia a fost posibilă deoarece purtarea măștilor de protecție a fost impusă pe teritoriul țării încă de pe 19 martie, spun autoritățile, notează CNN.

Cu toate acestea, Roman Prymula, epidemiologul care conduce comitetul naţional de criză împotriva epidemiei, sfătuiește autoritățile să nu deschidă momentan granițele.

Austria (13,744 de cazuri confirmate)

Cancelarul Sebastian Kurz a anunțat redeschirea magazinelor mici și a celor cu obiecte pentru casă sau grădinărit, începând tot cu data de 14 aprilie. Obligativitatea purtării măștii de protecție în supermarket-uri și în transportul public rămâne o măsură active.

De pe data de 1 mai, toate magazinele, centrele comerciale și saloanele de coafură vor fi redeschise, iar de la mijlocul lunii mai, restaurantele si hotelurile.

Rămâne de văzut dacă guvernul austriac va decide extinderea închiderii școlilor și după data de 15 mai.

Totodată, evenimentele majore rămân suspendate cel puțin până la finalul lunii iunie.

Cu toate acestea, măsurile de relaxare ar putea fi dublate de obligativitatea aplicațiilor de recunoaștere biometrică, care în cazul persoanelor cu telefoane neperformante ar putea însemna că vor purta un breloc electronic la chei.

Norvegia (6,360 de cazuri confirmate)

O serie de restricții vor fi eliminate în Norvegia, începând cu data de 20 aprilie, după cum declară premierul Erna Solberg.

Grădinițele vor fi redeschise, iar școlile primare, o săptămână mai târziu, elemente văzute ca fiind prioritare.

„Ambiția noastră este ca toți elevii să revină cumva la școală înainte de vară”, a declarat premierul.

Guvernul consideră că cele mai recente statistici oferă o bază pentru „optimism prudent”, indicând faptul că rata infecției a fost redusă

Danemarca (5.819 de cazuri confirmate)

Începând cu 15 aprilie, școlile și grădinițele din Danemarca vor fi redeschise, dacă nu va exista o evoluție bruscă a cazurilor de COVID-19.

Adunările mai mari de 10 persoane vor rămâne interzise până pe 10 mai, la fel și bisericile, centrele comerciale și cinematografele. Și festivalurile și adunările mari au fost suspendate până în august, iar granițele țării rămân închise.

Germania (122,171 de cazuri confirmate)

Ministerul german de Interne a redactat un document, care a arată o revenire treptată la normalitate odată cu 19 aprilie, ziua în care carantina se încheie official. Măsurile propuse îi vor pune pe oameni în situația de a purta măști în spațiile publice și, totodată, va limita adunările de oameni. Magazinele și școlile din mai multe regiuni vor fi redeschise, iar controalele de la frontieră vor fi relaxate și ele.

De asemenea, potrivit propunerilor, peste 80% dintre contacții infectaților din primele 24 de ore de la diagnosticare vor putea fi urmăriți prin sisteme electronice, iar cei infectați vor fi plasați în carantină, fie acasă, fie la hotel.

Un studiu german, efectuat pe o perioadă de două săptămâni, ce face referire la rata de mortalitate cauzată de noulcoronaviruspe teritoriul țării, oferă o rază de speranță în lupta cu virusulCOVID-19.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card
21:57 - Mai este posibilă scoaterea lui Călin Georgescu din cursa pentru prezidențiale? Elena Lasconi: „Cele 3 decizii ale CCR sunt atât de grave încât nu cred că se mai pot repara vreodată. E extrem de grav ce s-a întâmplat” (VIDEO)
21:53 - Incendiu pe Autostrada A2 București – Constanța. O mașină a ars în totalitate
21:44 - Elena Lasconi: Sunt deschisă să dialoghez cu Nicușor Dan, dar nu avem fixată nicio întâlnire (VIDEO)
21:36 - Au început lucrările de extindere a plajei într-o stațiune preferată de tineri. Când se estimează că vor fi finalizate