Cum se poate beneficia de creditele pentru finanțarea capitalului de lucru, garantate de stat, cu dobândă zero. Raluca Turcan: „Guvernul PNL vine în sprijinul antreprenorilor”

Cum se poate beneficia de creditele pentru finanțarea capitalului de lucru, garantate de stat, cu dobândă zero. Raluca Turcan: „Guvernul PNL vine în sprijinul antreprenorilor”
Foto: gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a explicat care sunt pașii pentru a beneficia de credite pentru finanțarea capitalului de lucru, garantate de stat, cu dobândă zero.

Cum se poate beneficia de creditele pentru finanțarea capitalului de lucru, garantate de stat, cu dobândă zero

Potrivit demnitarului, există două metode prin care poate fi calculată suma maximă ce poate fi împrumutată. O opțiune ar fi să înmulțești „cu 2 cheltuielile cu salariile și contribuțiile sociale obligatorii pe care le-ai avut în anul 2019. Dacă firma s-a înființat după 01.01.2019, împrumutul nu poate depăși cheltuielile salariale pe care le-ai estimat pentru primii doi ani de activitate”.

O altă metodă ar fi să împarți „la 4 cifra de afaceri netă pe care ai avut-o în 2019, respectiv venitul brut sau norma anuală de venit în cazul persoanelor fizice care obțin venituri din activități independente”.

„Guvernul PNL vine în sprijinul antreprenorilor. (…) Acestea sunt plafoanele maxime la care te poți împrumuta”, a scris Raluca Turcan, vineri, pe Facebook.

În continuare, vicepremierul a prezentat platforma online Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM. Odată transmise electronic informațiile solicitate de sistem, trebuie așteptată aprobarea.

De creditul pentru capital de lucru se poate beneficia timp de 36 de luni – adică trei ani – iar „termenul poate fi prelungit cu maximum 36 de luni”.

„Plata se efectuează în lei, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data înregistrării on-line a Deciziei de plată emise de către administratorul acestei scheme de ajutor. Valoarea maximă a finanțărilor este de 500.000 lei pentru microîntreprinderi, respectiv 1.000.000 lei pentru întreprinderile mici”, a conchis vicepremierul.

Această măsură face parte din așa-zisul „Pachet Orban”, cu care Guvernul PNL dorește să depășească impasul economic provocat de pandemia de COVID-19. Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, anunța marți că prevederile pentru sprijinirea angajaților și a companiilor afectate de criză „este în vigoare în întregime și produce efecte”.

Potrivit demnitarului, „Pachetul Orban” prevede următoarele măsuri:

1. Șomaj tehnic de până la 75% din salariu mediu brut pe economie pentru toți românii care și-au întrerupt activitatea ca urmare a efectelor epidemiei Covid-19, indiferent de forma de angajare: contracte individuale de muncă, PFA-uri, întreprinderi individuale, profesii liberale, contracte sportive sau cu drepturi de autor, alți profesioniști.

2. Amânarea ratelor bancare pentru persoane fizice și juridice la contractele de credit și leasing pentru o perioadă de până la 9 luni și garantarea dobânzilor datorate în această perioadă pentru creditele ipotecare ale românilor.

3. Schemele de garantare pentru IMM-uri pentru capital de lucru de până la 5 milioane lei și pentru credite de investiții de până la 10 milioane lei, cu dobândă și comisioane zero.

4. Bonificații pentru plata la timp a impozitelor pe profit de 5% pentru marii contribuabili și de 10% pentru celelalte întreprinderi.

5. Plata cu prioritate a obligațiilor statului către companii în perioada martie-aprilie în sumă de aproximativ 9 miliarde lei pentru TVA, inclusiv rambursarea TVA cu control ulterior, și 2,7 miliarde lei pentru concedii medicale.

6. Suspendarea dobânzilor și a penalităților, precum și a popririlor și executărilor silite pentru neplata obligațiilor fiscale și bugetare pe perioada stării de urgență.

7. Amânarea la plată a taxelor și impozitelor pe proprietate, terenuri și mijloace de transport până la 30 iunie.

8. Amânarea obligațiilor de plată pentru utilități și chirii pentru IMM-urile si profesiile liberale care și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca urmare a măsurilor impuse de starea de urgență.

9. Susținerea cheltuielilor medicale și sanitare pentru combaterea epidemiei cu Coronavirus din fonduri europene cu cca. 1 miliard Euro.

10. Digitalizarea serviciilor publice prin instituirea obligației autorităților publice să primească și să accepte documente în format electronic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`