CORONAVIRUS | China interzice consumul câinilor și îi redefinește ca „animale de companie” / Ce animale mai pot fi mâncate (VIDEO)

CORONAVIRUS | China interzice consumul câinilor și îi redefinește ca „animale de companie” / Ce animale mai pot fi mâncate (VIDEO)
FOTO: The Wall Street Journal

Chinezii se mândresc cu consumul unui număr larg de specii de animale, unele chiar rare sau protejate prin lege (vrabia halo, șopârla monitor, civetul), pentru proprietățile lor terapeutice, spun aceștia.

Recent, guvernul chinez a emis un proiect de lege ce menționează o listă provizorie cu animalele care pot fi mâncate, în contextul pandemiei de coronavirus, care s-ar fi extins dint-o piață de animale din provincia Wuhan, infectând peste 1,6 milioane de persoane la nivel global.

În piața considerată epicentrul pandemiei de COVID-19 se vindea carne de crocodil, cămilă, șerpi, păuni, vulpi, liliac sau șopârlă.

Astfel, proiectul de lege interzice (temporar) comerțul cu animale sălbatice, fără a menționa speciile de animale care sunt suspectate de oamenii de știință că ar fi răspândit virusul la oameni (pangolinul, liliecii și pisicile civet). Carnea de pangolin, cel mai traficat mamifer din lume, se vindea cu peste 500 yuani (aproximativ 60 de euro) pentru 500 de grame. Dacă animalul era viu, prețul se dubla.

Se interzice consumul de carne de câine

„Odată cu progresul civilizației umane, îngrijorarea și preferințele publicului pentru protecția animalelor, câinii au evoluat de la animalele tradiționale la animalele însoțitoare. În general nu mai sunt considerate animale în restul lumii”, se arată în proiect.

Dacă proiectul de lege va fi votat, ar marca prima interzicere a Chinei pentru consumul de câini, dar și o victorie pentru activiștii pentru drepturile animalelor.

Noua lege mai arată că sunt considerate potrivite pentru a fi mâncate animale precum porci, vaci, pui și oi, dar și un număr de specii de cerbi, alpaca și struți. Două specii de vulpe, racii și nurci pot fi crescute, dar nu pentru carnea lor.

„Acest proiect ar putea deschide în mod eficient calea Chinei de a scoate oficial câinii și pisicile din meniu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Human Society International, Wendy Higgins, notează CNN.

Zeci de mii de animale sălbatice crescute în ferme au fost ucise de autorităţile chineze şi peste 20.000 de ferme au fost închise de către autorităţile chineze încă de la sfârșitul lunii februarie, de când pandemia de coronavirus lua amploare.

Printre animalele sacrificate (şi care erau mâncate) se numără păuni, şobolani de bambus, căprioare, vulpi, curcani, prepeliţe, rațe, porumbei, arici, struţi, gâşte sălbatice, porci mistreţi sau civete (cel din urmă fiind cunoscut drept purtător natural al virusului SARS, ce a generat epidemia din 2003).

Cu toate acestea, nu se ştie exact câte ferme de animale există în China din cauza lipsei de transperanțăîn ceea ce priveşte raportarea statisticilor, nici câte ferme au fost verificate, din acelaşi motiv.

Coronavirus în China

Și în cazul raportărilor legate de infectarea cu COVID-19 a oamenilor, China este bănuită de tăinuirea cifrelor reale.

Oficial, China a raportat doar 81,907 de cazuri de infecție cu COVID-19 și 3,336 de decese, la o populație de peste 1,4 miliarde de oameni. Mai mult, 77,455 de persoane s-ar fi recuperat.

Astfel, serviciile secrete americane au ajuns la concluzia căBeijingul a falsificat datele cu privire la numărul de victime ale coronavirusuluiînChina. Autoritățile au fost acuzate de tăinurirea cifrelor reale ale infecției de pe teritoriul țării. Chiar și cifrele actuale întăresc această ipoteză, fiind o diferență de peste 250.000 de cazuri raportate deChinafață deAmerica.

Miercuri, provincia Wuhan a ieșit din izolare, după ce orașul a fost blocat timp de mai bine de două luni (23 ianuarie).Restricțiile s-au relaxat în ultimele zile, deoarece capitala provinciei Hubei a înregistrat doar trei noi infecții confirmate în ultimele 21 de zile și doar două noi infecții în ultimele două săptămâni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`