Ludovic Orban, noi detalii despre șomajul tehnic la stat: Se va face o economie de peste 1,2 miliarde lei. Angajații vor pierde în această perioadă sporurile

Ludovic Orban, noi detalii despre șomajul tehnic la stat: Se va face o economie de peste 1,2 miliarde lei. Angajații vor pierde în această perioadă sporurile
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a dezvăluit joi seara, într-o intervenție pentru televiziunea publică, faptul că în urma aplicării șomajului tehnic angajaților din sectorul public se va face o economie de aproximativ 1,2 miliarde-1,5 miliarde de lei. De asemenea, pe perioada aplicării măsurii, angajații din sectorul public își vor pierde sporurile.

“Trebuie să fim solidari, trebuie să împărțim greutățile cauzate de această epidemie. Așa cum cei din sectorul privat este afectat, și sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care dețin funcții de conducere, care dețin funcții de demnitate publică până la angajați. La baza acestei măsuri se află considerente care țin de solidaritate, dar și de natură epidemiologică. Această măsură reduce riscul de diseminare a virusului. Există considerente de natura resurselor pentru că veniturile statului scad în această perioadă, în urma crizei cauzată de epidemia de coronavirus, aceste venituri trebuie gestionate cu multă chibzuință”, a declarat premierul Ludovic Orban.

El a precizat că sunt câteva excepții de la aplicarea șomajului tehnic în sectorul public: angajații din domeniul sănătății, cei din MAI și din zona Apărării, partea din Ministerul Muncii direct implicată în aplicarea prevederilor referitoare la șomajul tehnic și cadrele didactice.

Premierul a sibliniat că măsura se va aplica doar pe perioada stării de urgență iar salariile se vorreduce cu „acea parte care nu va fi după ce se aplică 75% din salariu, fără alte sporuri”.

Ce spune ministrul Muncii despre mecanismul de șomaj tehnic la stat

În debutul ședinței de Guvern de joi, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, i-a transmis premieruluiLudovic Orbancă va putea consulta o primă versiune privind „șomajul tehnic”la începutul săptămânii viitoare.

„În primul rând, vă confirm faptul că prima variantă a ordonanței care vizează șomajul tehnic la nivelul sistemului public este gata.

În zilele următoare, în perioada următoare voi circula varianta pe care Ministerul Muncii o propune și o voi discuta cu toți colegii din Guvern, care își cunosc domeniile de activitate. (…) Vom avea consultări și cu partenerii sociali, vom fi transparenți cu privire la intențiile pe care le avem și care se referă la perioada stării de urgență”, a afirmat Violeta Alexandru.

Amintim faptul căLudovic Orbananunța joi seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, că Guvernul pregătește o reglementare prin care se va introduce unmecanism de șomaj tehnic pentru angajații din sectorul public. Concret, aceștia vor fi împărți în categorii, urmând să muncească fiecare câte 15 zile, iar apoi să stea acasătot atâtea zile, în carevor fi remunerați cu 75% din salariul brut de încadrare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie