Premierul și ministrul Muncii, noi precizări despre șomajul tehnic la stat. Orban: Toți trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei COVID-19 (VIDEO)

Premierul și ministrul Muncii, noi precizări despre șomajul tehnic la stat. Orban: Toți trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei COVID-19 (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul și ministrul Munciiau făcut noi precizări cu privire la mecanismul de șomaj tehnic pentru angajații la stat, în cadrul ședinței de Guvern de joi, de la Palatul Victoria, în care liberalii încearcă să găseacă noi soluții pentru depășirea impasului provocat de criza COVID-19. Violeta Alexandru l-a asigurat pe Ludovic Orban că prima schiță a proiectului de act normativ este gata și că o va lansa spre actorii relevanți pentru consultare.

Premierul Orban, apel la solidaritate în fața crizei COVID-19

„Aici trebuie să vă spun câteva cuvinte. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. Toți trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală, sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care putem adăuga toți cei care au activități în cadrul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize și, din cauza asta, am hotărât împreună cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți, printr-o formă de solidaritate, un mecanism pe care l-am gândit și din rațiuni epidemiologice, pentru a reduce riscul de răspândire, care e un mecanism simplu. În instituțiile publice, angajații vor fi împărțiți, să spun, în jumate, pe fiecare birou, serviciu, direcție, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor, ministere, agenții, primării, consilii județene. Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile din lună… practic 10 zile lucrează și restul rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic. În perioada în care jumătate stă în șomaj tehnic, lucrează cealaltă jumătate. Practic, perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare, timp în care se manifestă virusul la persoanele care sunt infectate și în acest fel putem să și diminuăm răspândirea virusului. Pe de altă parte, această procedură urmând să asigure funcționalitatea instituțiilor, asigurarea serviciilor către cetățenii români, cu atât mai mult cu cât am adoptat OUG prin care toate instituțiile publice au obligația de a comunica online cu cetățenii, cu companiile, cu partenerii”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Ce spune ministrul Muncii despre mecanismul de șomaj tehnic la stat

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, i-a transmis premierului Ludovic Orban că va putea consulta o primă versiune la începutul săptămânii viitoare.

„În primul rând, vă confirm faptul că prima variantă a ordonanței care vizează șomajul tehnic la nivelul sistemului public este gata. În zilele următoare, în perioada următoare voi circula varianta pe care Ministerul Muncii o propune și o voi discuta cu toți colegii din Guvern, care își cunosc domeniile de activitate. (…) Vom avea consultări și cu partenerii sociali, vom fi transparenți cu privire la intențiile pe care le avem și care se referă la perioada stării de urgență”, a afirmat Violeta Alexandru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban anunța joi seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, că Guvernul pregătește o reglementare prin care se va introduce un mecanism de șomaj tehnic pentru angajații din sectorul public. Concret, aceștia vor fi împărți în categorii, urmând să muncească fiecare câte 15 zile, iar apoi să stea acasătot atâtea zile, în carevor fi remunerați cu 75% din salariul brut de încadrare.

„Pregătim o reglementare în domeniu. Aici, în primul rând, trebuie să vă spun că sunt zone publice, care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare. Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcții de sănătate publică, ambulanțe, unități primiri urgențe. De asemenea, nu putem afecta zona MAI, cu toate efectivele de jandarmi, pompieri, polițiști. De asemenea, nu putem afecta zona militară. De asemenea, sunt mai greu de afectat zone, cum e zona Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru că ANOFM este implicată direct în procesarea și în acordarea sumelor necesare pentru șomajul tehnic, pentru angajații care beneficiază de șomaj tehnic. Deci sunt sectoare publice, care sunt extrem de încărcate, unde nu putem să luăm astfel de măsuri similare cu șomajul tehnic. În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ține oarecum și de o evitare a riscului de răspândire a virusului. Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, afirma prim-ministrul, în timpul emisiunii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie