Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat joi deschiderea unui dosar penal in rem pentru luare de mită la morga Spitalului Județean Suceava, după ce mai multe persoane au acuzat că li s-au cerut să depună câte 100 de lei într-o cutie de carton, pentru servicii ce vizează rudele decedate.
Potrivit unui comunicat de presă, procurorii au fost sesizați că în perioada martie – aprilie 2020 angajați din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au pretins şi primit diferite sume de bani de la membrii de familie ai persoanelor decedate. Personalul a motivat acest gest precizând că banii sunt sunt destinați serviciilor care vizează constatarea decesului, îmbălsămarea persoanelor decedate, îmbrăcarea acestora, deşi toate aceste servicii intră în atribuţiile de serviciu ale personalului angajat în cadrul instituţiei medicale.
Cauza este instrumentată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu lucrători operativi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Acest nou scandal care vizează Spitalul Județean Suceava a izbucnit după ce mai multe persoane s-au plâns că li s-au cerut de către o angajată de la morga unității medicale să lase câte 100 de lei într-o cutie de pantofi, când au mers să -și ridice rudele decedate. Angajata spitalului le-ar fi precizat că banii reprezintă o taxă pentru serviciile de la morgă.
Despre acest caz a scris pe Facebook și un polițist pensionar din Fălticeni, care a povestit plin de revoltă cele întâmplate. Pe lângă suma de bani cerute de la rude, acesta povestește că personalul confiscă de la persoanle decedate telefoane scumpe, bijuterii sau ceasuri , scrie monitorulsv.ro.
”Mare atenție la morga spitalului morții Suceava. Sa aveți 100 de lei că vă cere șpagă o nesimțită urâtă de asistentă patolog, vădit fiind în cârdășie cu cioclii din județ, sumă pe care o depui într-o cutie de carton cu mânuța ta…. pretinde și se uită urât, îți spune că în suma asta poți sa faci poze la decedat și poate îl și îmbracă cu hainele aduse de acasă. Dar după ce dai taxa de prost rămâi cu buza umflată. Și încă ceva: telefoanele scumpe, bijuterii, ceasuri aparținând decedaților nu le mai vedeți, sunt rechiziționate (captura de război). Poate se sesizează din oficiu și organele competente”, este postarea publicată pe pagina personală d eFacebook a polițistului pensionar.
Suceavaesteprimul oraș din România intrat în carantină totală, după ce a devenit un adevărat focar de infecție.Pe lângă municipiu, opt comune limitrofe sunt vizate de aceeași măsură specială.
În acest context, minisistrul Sănătății, Nelu Tătaru,a mers la Suceava. Acesta a anunțat că spitalul Județean va fi militarizat și cădoctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat funcţia de manager.
În județulSuceavamai erau 2.997 de persoane în autoizolare la domiciliu şi 1.118 de suceveni în carantină instituționalizată.
În unitățile de carantinare din județulSuceavamai erau disponibile de 657 de locuri. De asemenea, până miercuri au ieșit din autoizolare 7.746 de persoane, iar din carantină instituționalizată alte 298 de persoane. JudețulSuceavaa devenit cel mai mare focar de infecție cu noul coronavirus, în prezent bilanțul cazurilor confirmate indicând 1.430 de persoane confirmate cu COVID-19.
De asemenea, până miercuri la amiază, 54 de suceveni care au murit au fost confirmați cu Covid-19.
Spitalul Județean Suceava a devenit un focar de infecție după ce o femeie de 72 ani, internată în data de 21 martie 2020 și confirmată pozitiv cu noul coronavirus a murit, fără context epidemiologic. După acest incident.
După acest incident, zeci de cadre medicale au fost confirmate pozitiv, unitatea medicală a fost închisă și transformată în spital pentru COVID-19. Totodată, nu mai puțin de 1.300 de angajațI ai Spitalului au intrat în izolare.
Dezvăluirile făcute de cadrele medicale au scos la iveală un lung șir de nereguli grave. Deși se știa încă de duminică faptul că mai multe cadre medicale, împreună cu personal mediu dintre care infirmiere și asistente, au fost infectate cu noul coronavirus, în loc să fie izolați și testați, medicii au fost chemați de urgență să se prezinte luni dimineața pe toate secțiile.
Mai mult, cei care au fost contacți ai unor pacienți pozitivi au fost puși să meargă la Pneumologie împreună cu cei care au fost deja confirmați pozitiv