Ambasadorul României la Berlin, despre situația din Germania în contextul crizei COVID-19: „Curba îmbolnăvirilor nu se aplatizează încă” / La ce să se aștepte muncitorii sezonieri din România

Ambasadorul României la Berlin, despre situația din Germania în contextul crizei COVID-19: Curba îmbolnăvirilor nu se aplatizează încă / La ce să se aștepte muncitorii sezonieri din România
sursa foto:Inquam Photos / George Călin

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, a precizat într-o intervenție televizată în direct pentru B1 TV, în cadrul emisiunii Dosar de politician că liderii Germaniei nu iau încă în discuție măsuri privind relaxarea interdicțiilor impuse pentru combaterea pandemiei COVID-19, așa cum se întâmplă în cazul Austriei.

“Germania a fost alipită Austriei în urma unei depeșe nu întru totul fericită a agenției Reuters care susținea că și germanii se gândesc la aceleași măsuri. În realitate, liderii politici au vorbit de continuarea măsurilor de restricții, și după Paști se va discuta posibilitatea unei deschideri dupa 19 aprilie, deci după prima zi de Paști ortodox”, a declarat Emil Hurezeanu.

În ceea ce privește perioada când restricțiile ar urma să fie ridicate în Germania, ambasadorul României la Berlin a subliniat că acest lucru depinde de aplatizarea curbei îmbolnăvirilor, fapt care nu se întâmplă încă.

“Până atunci restricțiile rămân în vigoare pentru că se consideră că situația este în continuare gravă, că rata îmbolnăvirilor crește. Este adevărat că există o rază de speranță, nu se mai dublează rata îmbolnăvirilor în același număr de zile. Dar specialiștii constată că așa zisa curbă ce indică dinamica creșterilor nu continuă razant în sus, dar nu se aplatizează încă. Se vor relaxa măsurile când această curbă se va apropia de pământ. Mai este până atunci”, a mai explicat ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.

La ce să se aștepte românii care au părăsit Germania, în plină pandemie de COVID-19

În ceea ce privește situația românilor sezonieri care au părăsit Germania în contextul pandemiei de COVID-19, ambasadorul Emil Hurezeanu precizează că aceștia nu trebuie să se teamă că nu își vor mai găsi de lucru, pentru că sunt așteptați de germanii care au nevoie de forță de muncă în continuare. Pe de altă parte Emil Hurezeanu a constatat o îngreunare a feplasării românilor săre Germania din cauza restricțiilor de circulație de la granița cu Ungaria.

“Ceea ce am observat este că au existat măsuri de limitare a circulației dinspre occident spre România. Ele sunt și acuma în funcțiune. Aș dori foarte mult ca vecinii, cum este Ungaria să aibă o politică de facilitare a traficului pentru cei care vor să vină dinspre România spre Germania și care au mari dificultăți la frontiera cu Ungaria.

Nu cred că Germania care are un spor demografic încă mic și care are nevie acum după ce inițial refuzase 200.000 de sezonieri români, care vin în fiecare an, cel puțin din 2007 și apoi din 2014 când s-a liberalizat piața. Suntem cea mai mare comunitate națională a unei țări din UE. Avem coeficient foarte bun de integrare și suntem așteptați. Noi muncim în construcții, în pomicultură. Vor veni totuși, după ce câteva zile au avut dubii, 40.000 de muncitori sezonieri, cei mai mulți în aprilie și alți 40.000 în mai. Sunt toate acestea semne că vor fi depășite aceste faze.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`