După ce a fost considerat un tratament minune împotriva COVID-19, medicii din Suedia încep să interzică adminsitrarea clorochinei . Decizia ar fi fost luată după ce mai multe rapoarte au indicat că efectele secundare sunt foarte grave. Cercetătorii fac în continuare eforturi pentru găsirea unui tratament destinat tratării cazurilor de coronavirus. În absența unui medicament special pentru COVID-19, medicii încearcă să folosească tratamentele utilizate deja pentru alte maladii grave, chiar dacă acestea nu au fost supuse unor teste riguroase.
Cel mai des menționat medicament alternativ, experimentat de către medici esteclorochina medicament folosit până acum pentru malarie. Asta după ce un studiu francez a arătat rezultate pozitive ale clorochinei. Informațiiles-au răspândit ca focul sălbatic pe rețelele de socializare , printre alții, Donald Trump a declarat că „Clorochina va schimba istoria medicinei”.
De asemenea, medicii suedezi au început să administreze medicamente pe bază de clorochină contra COVID-19, pacienților grav bolnavi, în ciuda lipsei de studii controlate.
“Am dat clorochină pacienților la început. Au existat studii care au arătat că are un efect asupra coronavirusului și a fost un medicament pe care îl știam din tratamentul malariei”, spune Magnus Gisslén, profesor și medic șef la clinica de infecții din Spitalul Universitar Sahlgrenska / Östra, potrivit gp.se.
După efectuarea unor teste suplimentare, săptămâna trecută, tot tratamentul cu clorochină a fost oprit împotriva covid-19 în spitalul universitar Sahlgrenska.
-Asta după ce au existat rapoarte despre efecte secundare mai grave decât se credeainițial. “Nu putem exclude reacțiile adverse grave, în special cele care privesc afecțiunile cardiace, și este un medicament cu doze mari. În plus, nu avem dovezi puternice că clorochina are efect asupra covid-19”, a precizat un reprezentant al comunității științifice pentru presia din Suedia.
Faptul că unii bolnavi grav covid-19 au probleme cardiace acute a ridicat îngrijorarea că clorochina poate fi dăunătoare pentru unii pacienți.
Pe de altă Spitalele din Stockholm continuă să ofere cloroquina
Riscul de reacții adverse grave, combinat cu faptul că încă nu există dovezi, adică studii controlate care arată că medicamentul este eficient, este baza deciziei luată de anumiți medici privind folosirea clorochinei ca medicament pentru COVID-19.
După ce COVID-19 s-a răspândit cu repeziciune în China, experții chinezi în domeniul sănătății au declarat că mii de pacienți au fost tratați cu medicament antimalarian Fosfat de clorochină. Aceștia au precizat că mai multe studii au indicat efectul curativ pentru persoanele care sunt testate pozitiv.
În acest context, tot mai multe state au început să administreze clorochină sau hidroxoclorochină pacienților diagnosticați cu noul coronavirus.
Ipoteza că medicamentele bazate pe clorochină sunt eficiente pentru tratarea COVID-19 a fost întărită de studiile medicului francez Didier Raoult, directorul Institutului Universitar Medical din Marsilia.
Didier Raoult administrează deja hidroxiclorochină pacienților săi, în ciuda faptului că oficial, la acel moment, Franța nu aprobase tratamentul antiviral pentru persoanele testate pozitiv.
După şase zile, potrivit acestuia, doar 25% dintre pacienţii care au luat hidroxiclorochină mai aveau virusul în corpul lor. În schimb, 90% dintre cei care nu au luat hidroxiclorochină au continuat să poarte Covid-19. Pe baza primelor studii, Didier Raoult a tratat peste 4.000 de pacienți.
Ministerul Sănătății din România a inclus în schema de tratament pentru infecţia cu virusul Sars-Cov-2 hidroxiclorochina.
Mai mult, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a afirmat, pentru B1.ro, că nu știe să existe lipsuri în acest moment în România.
“Nu sunt probleme cu stocurile. S-au făcut în ultima perioadă și mai multe donații din partea companiilor, s-a discutat și cu companiile americane pentru Plaquenil. Deocamdată nu sunt probleme cu aceste medicamente. Nu am auzit să fie o problemă în acest sens”, a spus ea, pentru B1.ro.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Horațiu Moldovan, a precizat și el, pentru B1.ro, că în prezent stocurile cu clorochină sunt suficiente în țara noastră.