Poluare record în nordul Capitalei, miercuri dimineață, cu valori extrem de ridicate în Corbeanca şi Buftea: „Nu murim de epidemie și ne omoară ăștia” / Explicațiile Ministrului Mediului (VIDEO)

Poluare record în nordul Capitalei, miercuri dimineață, cu valori extrem de ridicate în Corbeanca şi Buftea: Nu murim de epidemie și ne omoară ăștia” / Explicațiile Ministrului Mediului (VIDEO)
Inquam Photos

Nivelul de poluare în București și în Buftea a ajuns iar, miercuri dimineață, la un nivel record. Ministrul Mediului, Costel Alexe, susține că de vină este un incendiu izbucnit la o fermă de porci. Acesta a precizat că fumul nu e toxic, chiar dacă miroase urât.

„Arde fosta fermă de porci din Buftea (Periș, de fapt – n.m.) iar focul a ajuns la fostele bataluri, au luat foc dejecțiile. Fumul nu e toxic, chiar dacă miroase foarte urât”, a declarat ministrul Costel Alexe, pentru Europa FM.

Sursă Video: Meteoplus

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

E dincolo de orice dubiu că de vină pentru aerul irespirabil sunt incendiile provocate intenționat. Toate au loc după miezul nopții și direază până la 4-5 dimineața. Începând de duminică, au fost în fiecare noapte până în prezent. De altfel, și primarul din Periș a declarat că focul, cel mai probabil, a fost pus intenționat. Astfel de situații sunt semnalate de locuitori de luni bune. Până acum, poluarea a fost pusă de autorități pe seama traficului rutier. Cum acesta a scăzut considerabil în ultimele săptămâni, urmare a măsurilor de limitare a COVID-19, este evident că nu traficul nu poate fi de vină.În acest context, procurorii ar trebui să se sesizeze pentru atentat la sănătatea publică.

Oamenii s-au plâns, miercuri dimineață, că s-au trezit într-un miros greu și că nu se puteau opri din tușit. Unii au sunat la 112 și li s-a transmis că situația e cunoscută de autorități.

„Am zis ca radem, ca glumim dar ne-am trezit din somn tusind de fum. Ce faceti, frate? Am sunat la 112 si a zis un domn ca se cunoaste problema. Aaa, e ok. Parca nici nu mai tusim asa. Ne culcam la loc. Ministerul Mediului – România, pana la COVID, ne sufocati voi? Garda Naţională de Mediu”, a scris Amalia Năstase, pe Facebook.

Surse foto: Expresul de Buftea

Mirosul puternic de fum s-a simțit și în zonele Dorobanți, Ghencea și Tineretului, după cum au mai scris oamenii pe Facebook.

În Buftea, locuitorii sunt de-a dreptul revoltați: „Oare autoritățile locale nu trăiesc în orașul Buftea? De ce nu i-au nici o măsură ? Nu murim de epidemie și ne omoară ăștia”.

Costel Alexe, despre cauzele poluării – Incendiile de vegetație scăpate de sub control

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a susținut că de vină pentru calitatea proastă a aerului sunt incendiile de vegetație scăpate de sub control. El a precizat că au fost situații în care aceste incendii au afectat și pădurile.

„Aș vrea să vă spun că, de aseară, Garda de Mediu este pe teren, că am avut în ultima perioadă foarte multe incendii de vegetație. Din păcate, un astfel de incendiu a ajuns la fostele bataluri (bazine cu dejecții de la porci) de la ferma de porci ce aparține unui operator aflat în insolvența. În Buftea, Otopeni și Corbeanca, într-adevăr, aerul este irespirabil. Este la fața locului și laboratorul mobil. ISU este pe teren. Am informat ISU și Pompierii să găsească o soluție să stingă incendiul. Ferma aparține unui operator privat aflat acum în insolvență. Zonele în care miroase foarte tare sunt Buftea, Otopeni și Corbeanca”, a declarat Costel Alexe, pentru Europa FM.

Ministrul Mediului a spus că fumul nu e toxic: „Aș vrea să-i informez pe cetățeni că nu-i toxic. Din nefericire, miroase așa cum simțim cu toții. Vântul bate spre București, direcția vântului e din acea zonă spre București, că dacă ar fi bătut în alt sens, nu s-ar fi simțit atât de puternic”.

„Aș vrea să menționez că Garda de Mediu este pe teren, laboratorul mobil este în zonă, au fost informați cei de la ISU, astfel încât să fie găsită soluția tehnică să fie stins incendiul”, a mai declarat Ministrul Mediului.

Întrebat cum își explică poluarea din noaptea de marți spre miercuri, Alexe a răspuns: „Facem un apel la toți să nu mai avem incendii de vegetație că astfel de incendii, scăpate de sub control, am avut cazuri în care au luat foc păduri sau, ca aseară, când au ajuns în aceste bataluri. Se dă foc la vegetație și sunt lăsate la voia întâmplării și uneori a ars fondul forestier”.

Întrebat de ce nu se lucrează permanent la Garda de Mediu, ministrul a răspuns: „Eu știu că cei de la Garda de Mediu sunt de azi-noapte pe teren. De aseară am primit imagini ale comisarilor din București și din țară cu astfel de incendii. Trebuie să verific dacă, în momentul de față, la numărul de permanență s-a răspuns sau nu”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Amenzi aplicate pentru poluarea aerului

Ministrul Mediului a transmis, la solicitarea B1.RO, că din ianuarie și până acum au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de 697.000 lei, pentru încălcarea normelor privind calitatea aerului înconjurător și protecția mediului, dar și pentru nerespectarea prevederilor privind emisiile industriale.

Instituția a mai transmis că de vină pentru calitatea proastă a aerului din Capitală și din împrejurimi sunt activitățile industriale, traficul, încălzirea rezidențială, șantierele, salubrizare ineficientă, arderi necontrolate de deșeuri, fondul de poluare regional şi condițiilor meteo.

Anterior, Ministerul Mediului se referise doar la traficul rutier ca fiind cauza poluării din București, deși acesta s-a redus considerabil urmare a măsurilor impuse pentru prevenirea COVID-19.

Primăria Buftea și primarul Gheorghe Pistol nu au răspuns până acum întrebărilor noastre pe acest subiect.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`