Autoritățile de la Kiev neagă creşterea nivelului radioactivităţii ca urmare a incendiului din apropiere de Cernobîl

Autoritățile de la Kiev neagă creşterea nivelului radioactivităţii ca urmare a incendiului din apropiere de Cernobîl

Informația potrivit căreia au fost depistate creșteri de radiații într-o pădure din apropierea centralei de la Cernobîl a fost infirmată luni de autoritățile de la Kiev. Autorităţile ucrainene au dezmințit așadar zvonurile care sugerau că un incendiu ar fi cauzat creșteri radioactive în apropiere de fosta centrală nucleară.

Anunțul are loc în contextul în care incendiul nu a fost încă stins de către pompierii ucrainieni care luptă în continuare pentru stingerea flăcărilor ce se întind pe o suprafață de 20 de hectare, chiar în jurul centralei care a provocat cel mai mare dezastru nuclear din toate timpurile.

Comunitatea internațională a intrat în alertă după ce șeful interimar al serviciului de inspecţie ecologică, Egor Firsov, a anunțat pe Facebook o creştere peste nivelul obişnuit a radiaţiilor în epicentrul incendiului. Drept dovadă el s-a filmat în timp ce măsura radiațiile cu un detector, ce afişa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

În replică, Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă, a declarat că nu s-a înregistrat nicio creştere a nivelului radioactivităţii.

„Nu este nicio creştere a nivelului radioactivităţii”, a declarat luni, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă, Olga Kozak.

În acest context, Firsov a revenit auspra affirmațiilor sale și a dat asigurări că valorile înregistrate corespund normelor.

„Aş vrea să vă liniştesc”, a scris din nou pe Facebook luni Firsov.

Explozia centralei de laCernobîl, cel mai mare accident nuclear

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986, în urma celui mai mare accident nuclear. Sute de mii de oameni au fost evacuați, iar o zonă de circa 2.000 de kilometri pătrați a rămas abandonată. Autoritățile URSS au ascuns dimensiunile catastrofei și au încercat să țină la secret nivelulde radiații la acel moment, astfel încât nu au fost puse în aplicare măsuri care ar fi putut fi luate pentru a preveni efectele devastatoare ale radiațiilor asupra populației.

În România comunistă, oamenii au aflat de la Radio România Liberă despre norul radioactiv. Între timp, regimul Ceaușescu a tăcut, iar copiii din țară au fost îndemnați să participe la activități în aer liber.

Prima mențiune a unui accident la centrala nucleară de la Cernobîl apare în presa românească abia la data de 30 aprilie 1986, la patru zile de la incident.

Cerobîl, destinație turistică neobișnuită

Accidentul de la Cerobîl a fost readus în atenția publicului larg, după ce HBO a lansat o miniserie pe această temă. În acest context, locația fostei centrale a devenit tot mai populară în ultimul an, motiv pentru care la mai bine de trei decenii, Cernobîl a devenit o atracție turistică. Oameni din toată lumea, inclusiv din România, merg să vadă de a mai rămas în urma celor care au fugit din calea radiațiilor.

Turiștii pot vizita în cadrul unui tur satele Zalessye si Kopachi, unde sunt cele mai multe clădiri rămase aproape intacte după evacuarea populației,zonelede siguranță de 30 kilometri „Children” și cea de 10kilometri „Lelev”, zona dezactivata „Ginger Forest” – cea mai puternic afectatăde explozie, unde copacii au devenit roșiatici din cauza radiațiilor.

Vizita continuă cu Pripyat, orașul abandonat de către locuitori în 1986, cladirea Centralei Artomoce de la Cernobil, zona secretăCernobil-2.

Suma pentru un astfel de tur nu depășește 500 de euro, iar organizatorii dau asigurări că nivelul de radiații este foarte scăzut, deci sănătatea turiștilor nu este pusă în pericol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`