Ministrul Educației: Simulările examenelor naţionale au fost anulate și înlocuite cu „teste de antrenament”

Ministrul Educației: Simulările examenelor naţionale au fost anulate și înlocuite cu teste de antrenament
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Simulările examenelor naţionale au fost anulate și vor fi înlocuite cu “teste de antrenament” puse la dispoziţie elevilor de clasa VIII-a şi a XII-a. Aceștia vor avea posibilitatea să acceseze câte cinci teste săptămânal. Anunțul a fost făcut de Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, într-o intervenție la Realitatea Plus.

Minsitrul a anunțat că vineri va fi publicat baremul iar în emisiunile realizate la TVR vor fi explicate rezolvările acestor teste de antrenament.

“Ministerul pune la dispoziţie baremul şi elevul se poate şi autoevalua. Simulările le-am anulat şi am înlocuit simularea cu aceste teste de antrenament tocmai pentru faptul că elevul trebuie să se pregătească în continuare pentru examenele naţionale”, a precizat minsitrul Educației la Realitatea Plus.

Amintim faptul că aceasta este o măsură pe care sindicatele din educație au cerut-o încă dinainte de izbucnire crizei provocată de noul coronavirus. În acest sens, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP) a cerut Ministerului Educației suspendarea simulărilor examenelor din luna martie și a manifestărilor colective, precum şedințele cu părinţii sau cercurile metodice din cauza epidemiei de coronavirus.

Ministrul Educației dă asigurări că profesorii nu vor avea salariile tăiate

În ceea ce privește activitatea cadrelor didactice, Monica Anisie a mai precizat că le-a recomandat cadrelor didactice ca în perioada vacanţei 3-21 aprilie să intre în concediu de odihnă.

Amintim faptul că școlile au fost închise pe 11 martie, iar din 16 martie profesorii au început să țină cursuri online

În acest context, ministrul Educației a subliniat în intervenția ei televizată că salariile profesorilor se plătesc integral, iar dascălii din România nu sunt în pericol să intre în șomaj tehnic,

”Salariile profesorilor se plătesc ca și până acum, în niciun caz nu se pune problema șomajului tehnic al profesorilor”, a spus Monica Anisie.

Elevii vor continua să învețe de acasă până cel puțin în 16 mai

În ceea ce privește anul școlar, ministrul Monica Anisie a dat asigurări sâmbătă că acesta nu va fi compromis din cazua actualei crize provocată de noul coronavirus. Asta deșiîn România, cursurile sunt suspendate încă de la începutul lunii martie, iarcei mai mulți dintre elevi fac cursurile online sau în sistem de teleșcoală.

”Sub nicio formă nu se pune problema înghețării anului școlar. Dacă ne uităm și la celelalte sisteme de educație din UE, vedem că nicăieri nu s-a luat o astfel de măsură”, a declarat ministrul Educației, la Antena 3, subliniind că întreaga societate trece printr-o situație extrem de dificilă.

În acest context, luni seară, ministrul a subliniat cădupă 21 aprilie, când se termină vacanța de primăvară, elevii vor continua să învețe de acasă până cel puțin în 16 mai, când expiră starea de urgență în România.

”Cel mai important este ca elevii și profesorii să fie în siguranță, sănătatea lor este cea mai importantă”, a afirmat Monica Anisie.

Suspendarea cursurilor în clase poate fi însă prelungită dacă se va lua o decizie în acest sens la nivelul Comitetului pentru Situații Specialede Urgență.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`