Premierul britanic a fost mutat la terapie intensivă, după ce starea sa s-a înrăutățit. Infectat cu COVID-19 între timp, Boris Johnson fusese inițial adeptul imunizării colective

Premierul britanic a fost mutat la terapie intensivă, după ce starea sa s-a înrăutățit. Infectat cu COVID-19 între timp, Boris Johnson fusese inițial adeptul imunizării colective
foto: Hepta.ro / DPA Images / Andrew Parsons

Boris Johnson, premierul Regatului Unit, a fost transferat în secția de terapie intensivă, după ce starea sa de sănătate s-a înrăutățit, anunță Downing Street citat de Sky News. El a contractat noul tip de coronavirus, iar duminică a fost internat la spitalul St. Thomas din Londra pentru că simptomele persistau și la 10 zile de la diagnosticare.

Premierul britanic Boris Johnson, diagnosticat cu COVID-19, a fost mutat la terapie intensivă după ce starea sa s-a înrăutățit

Un purtător de cuvânt din Downing Street a precizat că „pe pacursul acestei după-amiezi, starea prim-ministrului s-a înrăutățit și, la sfatul echipei sale medicale, el a fost mutat în secția de terapie intensivă a spitalului”.

Prim-ministrul i-a transmis lui Dominic Raab, ministrul de Externe din Marea Britanie, să îl reprezinte „acolo unde este necesar”.

„Premierul primește un tratament excelent. Țin să mulțumesc întregului personal NHS (n.r. – sistemul britanic de sănătate din Regatul Unit) pentru munca acerbă și pentru atașamentul lor”, a spus același oficial din Downing Street.

El a mai menționat că Boris Johnson a fost mutat în jurul orei 9 PM (ora României) și că „încă este conștient în acest moment”, potrivit ITV News.

Presa rusă de stat susținea încă de luni dimineață că premierul Boris Johnson a fost mutat la terapie intensivă, dar Marea Britanie a negat vehement această informație și a acuzat Rusia de dezinformare.

Boris Johnson face parte din cele peste 51.600 de cazuri de infectare cu noul coronavirus înregistrate în Marea Britanie. Arhipelagul a ajuns la un bilanț de aproape 5.400 de decese, cu circa 439 anunțate doar de la ultima raportare. În prezent, medicii din Regat au în jur de 46.000 de cazuri active, dintre care aproximativ 1.600 sunt în stare critică.

Totuși, premierul nu este singurul demnitar infectat din prima linie a politicii britanice. Însuși ministrul Sănătății, Matt Hancock, a confirmat că a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus. De altfel, chiar și moștenitorul tronului britanic, Prințul Charles de Wales, a anunțat că a contractat COVID-19.

Infectat cu COVID-19 între timp,Boris Johnson fusese inițial adeptul imunizării colective

Deși majoritatea statelor din spațiul euroatlantic au adoptat o politică dură pentru a contracara răspândirea COVID-19, Marea Britanie și guvernul Boris Johnson au introdus târziu primele restricții. La început de martie, politicianul conservator era criticat aspru pentru că Downing Street părea să opteze pentru strategia imunizării colective, în loc să încerce să limiteze răspândirea.

Practic, guvernul britanic a explicat la acel moment că, expunând un mare segment din populație la infectarea cu COVID-19, virusul apărut în finalul lui 2019 la Wuhan ar putea să rămână fără elanul cu care a îmbolnăvit deja peste 1,31 de milioane de oameni la nivel global.

Potrivit The New York Times, în timp ce țările din Europa închideau școlile, restaurante, barurile și anulau evenimentele publice, Boris Johnson ținea larg deschise ușile Regatului Unit, optând pentru măsuri ceva mai targetate, ca spre exemplu îndemnul la stat în casă adresat persoanelor ce prezentau simptome respiratorii severe.

„Nu există nicio altă țară din lume care să gestioneze epidemia în aceeași manieră”, afirma Francois Balloux, un epidemiolog în boli infecțioase de la University College London, făcând referire la abordarea Regatului Unit. Totuși, el preciza că „decizia nu este una nebună. Ba chiar ar putea să aducă roade”. Între timp, totuși, Marea Britanie a intrat sub un regim de restricții asemănător cu cel din celelalte state europene, printre care și România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”