Modelul Suedia în lupta împotriva coronavirusului. De ce strategia nu poate fi aplicată și în alte țări

Modelul Suedia în lupta împotriva coronavirusului. De ce strategia nu poate fi aplicată și în alte țări
Foto: Hepta

În timp ce pandemia decoronavirusface ravagii,iar guvernele din toată Europa impun restricții dure pentru a combate răspândirea COVID, Suedia este printre puținele țări din lume care abordează virusul cu o strategie total diferită.

Strategia Suediei: recomandări în cazul COVID-19 și respingerea restricțiilor

Guvern de la Stockholm nu doar că nu a dat stare de urgență, dar a permis oamenilor să aibă aceeași activitate ca și până acum. De asemenea, școlile și universitățile au rămas deschise.

Imaginile cu magazinle, cafenelele și retsaurantele deschise din orașele suedeze fac înconjurul Internetului.

Totuși, autoritățile le-au recomandat oamenilor să stea și să lucreze de acasă.

Mikael Damberg, ministrul de Interne al Suediei, spune că, după părerea sa, cel mai important lucru este ca oamenii să respecte recomandările de distanțare socială, astfel nu se vor îmbolnăvi și nu vor infecta nici pe alții.

‘Dacă oamenii înțeleg și respectă recomandările, atunci vom avea aceleași rezultate ca alte state’, spune premierul suedez.

Cum este posibil ca Suedia să aibă alt stil de abordare în fața coronaviruslui

Suedezii au un stil total diferit față de țările latine, spre exemplu. Oamenii păstrează distanța între ei în mod obișnuit, fără a le fi impus cineva.

Majoritatea ies singuri la cumpărături sau în grupuri mici la cafenea ori restaurant.

Un alt exemplu ar fi faptul că suedezii nu mai stau cu părinții de la 18-19 ani, față de ceilalți europeni, care pleacă de acasă în jurul vârstei de 26 de ani.

Astfel, nestând multe persoane într-o casă, iar vizitele nefiind atât de dese, riscul de răspândire a coronavirusului este mai mic.

Totodată, în această țară este un lucru obișnuit ca oamenii să nu stea aproape unii de alții în transportul public și nici nu discută cu necunoscuții în cafenele ori baruri sau alte magazine.

Scriitoarea Lola Akinmade Åkerström: Suedezii își dau tone de spațiu fizic

De altfel, scriitoarea Lola Akinmade Åkerströmmenționa într-un articol că suedezi își dau unii altora spațiu fizic, în general.

De asemenea, ea mai spune că oamenii sunt obișnuiți să stea acasă și dacă îi doare capul, iar la simptome ceva mai grave de gripă nu se pună problema să iasă din locuință.

Sedezii fac asta în mod voluntar, din educație de foarte mult timp, astfel că restricțiile impuse pentru alte țări în plină pandemie de coronavirus nu au fost necesare în țara lor.

Astfel, în timp ce multe persoane din întreaga lume sunt afectate de distanțarea socială și unele reguli impuse pentru combaterea pandemiei decoronavirus, majoritatea suedezilor își continuă stilul de viață, fără să fie afectați de noile măsuri.

Economia Suediei în plină pandemie de COVID-19

Strategia Suediei în fața coronavirusului are efecte benefice și în economie. Evitându-se carantina, oamenii au putut merge la serviciu, iar viața se desfășoară normal. Șansele ca Suedia să traverseze o dificilă criză financiară sunt mai mici față de celelalte state din Europa, unde oamenii stau acasă, iar banii sunt investiți în ajutoare de șomaj tehnic sau ajutoare sociale.

Situația din spitalele din Suedia, în plină pandemie de COVID-19

Anders Tegnell, epidemiolog la un spital din Stockholm, spune că măsurile lor de distanțare socială sunt de bun simț și pot fi păstrate luni întregi, pe când închiderea granițelor și ținerea oamenilor în case nu poate dura mai mult de o lună sau două.

‘Putem continua mult timp cu ce facem în Suedia și pe termen lung se va dovedi important’, spune medicul.

Tegnell a spus că abordarea Suediei face apel la sentimentul de responsabilitate al oamenilor.

„Acesta este modul în care lucrăm în Suedia. Întregul nostru sistem de combatere a bolilor transmisibile se bazează pe acțiuni voluntare. Sistemul de imunizare este complet voluntar și există o acoperire de 98 la sută ”, a explicat el, potrivit New York Times.

De asemenea, la spitalul cu cea mai mare secție de terapie intensivă din Suedia, doctorii spun că nu sunt copleșiți.

Numărul cazurilor nu este cu mult mai mare față de cele venite în mod obișnuit în timpul gripei sezoniere, spun aceștia.

Situația Suediei în plină pandemie de coronavirus

Suedia a raportat de la începuul pandemiei de coronavirus 7.200 de cazuri de infectare, dintre care 205 persoane recuperate. Peste 470 de suedezi au decedat din cauza COVID-19, majoritatea cu vârste înaintate și toți cu boli preexistente.

Coronavirus în lume. Câte cazuri au fost înregistrate pe glob

Noulcoronavirusa apărut în China, la sfârșitului anului 2019. În câteva luni virusul care a plecat dintr-o piață din Wuhan s-a extins pe întreg mapamondul, provocând o pandemie.

În prezent, la nivel global, sunt peste 1,288,504 de cazuri, dintre care 272,074 sunt recuperate. Cu toate acestea, numărul deceselor a a ajuns la70,569.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`