Ce avere are Victor Micula, băiatul de bani gata care promovează leacuri pentru coronavirus

Cunoscut pentru extravaganţe prin cluburi şi curse ilegale cu bolizi de lux, Victor Micula este unul din moştenitorii imperiului finaniar construit de seniorii Ioan şi Viorel Micula în România. Victoraş nu s-a remarcat până acum însă în zona managementului de afaceri, chiar dacă susţinea pe Facebook că este preşedintele mai multor firme deţinute de familia sa. A revenit însă în prim planul atenţiei publice, afirmând că deţine leacul pentru tratarea pandemiei de coronavirus şi lansând o provocare insolentă chiar preşedintelui Klaus Iohannis. Ce avere deţine însă prinţişorul de România, supranumit Regele jocurilor pe telefon şi, mai nou, Dr. Beizadea?…

Clanul Micula – peste 50 de firme şi mii de angajaţi

Deşi este unicul moştenitor direct al lui Viorel Micula, Victoras are de împărţit averea cu alte două verişoare, fiicele lui Ioan Micula.

Milionari de top Ioan şi Viorel Micula deţin peste 50 de firme cu obiecte de activitate în industria alimentară, hoteluri şi media în cadrul cărora lucrează peste 6.000 de angajaţi.Fabricile lor de produse alimentare, băuturi alcoolice şi răcoritoareexportă aproximativ 350 de sortimente în peste 20 de ţări (inclusiv fosta Uniune Sovietică şi statele arabe).

Ei sunt proprietarii grupuluiEuropean Drinks,European Food,Scandic DistilleriesșiTransilvania General Import Export. Printre brandurile recunoscute ale grupului se numărăIzvorul Minunilor,Frutti Fresh, Adria,Naty, Rollo,Olla,VivașiBürger. GrupulEuropean Drinks & Foodcontrolează între 25 și 30 de procente din piața de sucuri și bere.

De asemenea, fraţii Micula au investiții majore înCehia,Slovacia,Ungaria,Polonia,Republica Moldova,SpaniașiItalia.

Cea mai mare companie din grup este Transilvania General Import Export, cu 2.300 angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 165 milioane euro în 2016.

Cei doi dețin 2,2 milioane metri pătrați de terenuri în toată țara, și multe hoteluri, atât la mare, cât și la munte, printre care se numărăhotel Unirea,hotel Patria,hotel Naționaldinstațiunea Mamaia,hotel Banat,hotel Romanța,hotel Slatina,hotel Caraimansauhotel Prahovadin stațiunileNeptun-Olimpși un hotel laStâna de Vale, potrivit adevarul.ro.

Celelalte investiții în zona imobiliară sunt ținute în secret, unul din motive fiind faptul că de mult timp sunt implicați într-o dispută cu statul român. Cei doi susțin că statul le-a adus pierderi prin nerespectarea unor facilități de care ar fi trebuit să beneficieze.

Pe lângă investițiile în domeniul hotelier și cel imobiliar, cei doi dețin trustul de presăCentrul Național Media, în structura căruia se află posturileNațional TV,Favorit TV,N24,Național FMși ziarulRealitatea Românească.

Dacă în 2010, averea celor doi magnaţi era estimată la 580 – 620 milioane euro, în 2018, gemenii bihoreni au scăzut la 180-180 milioane euro, ceea ce-i plasa pe locul 24 în topul Capital. Între timp însă, fraţii Micula au mai câştigat sume frumoase din lungile şi complicatele procese cu statul român.

Ani în şir de procese cu statul român

Povestea a început în anii ’90 când fraţii Micula au demarat investiţii în regiunea Ştei-Nucet, zonă declarată defavorizată, primind în schimb ajutoare de stat. În 2004 însă, pentru a îndeplini condiționalitățile de aderare la Uniunea Europeană, guvernul român a anulat schema de facilități oferită investitorilor în zonele defavorizate, pentru că era considerată ajutor de stat, ilegal în UE. Fraţii Micula care au şi cetăţenie suedeză, fiind consideraţi investitori străini, s-au adresat în 2005 Curţii de Arbitraj a Băncii Mondiale.

Tribunalul arbitral ICSID a decis în 2013, după ani de procese, să acorde despăgubiri de aproximativ 178 de milioane de euro fraților Micula, pentru revocarea facilităților şi pierderile de profit.

Ulterior, însă, în urma unei investigaţii amănunţite, Comisia Europeană a stabilit că o parte din daunele plătite de statul român încalcă normele UE privind ajutoarele de stat şi a obligat România să recupereze 92 de milioane euro de la beneficiari.

În 2019, frații Micula au câștigat încă un proces împotriva României, iar banii de despăgubiri – circa 300 de milioane de dolari cu tot cu penalizări – au fost plătiți de Guvernul Orban, la finalul anului 2019.

În martie 2020, fraţii Micula au pierdut procesul intentat statului român prin care solicitau peste 9 miliarde de lei despăgubiri. În urma deciziei Curţii de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, proprietarii European Drinks au de achitat cheltuieli de judecată de aproximativ 7 milioane euro. Potrivit ministerului Finanţelor fraţii Micula au plătit deja 4,5 milioane euro, urmând ca pentru restul sumei să se aplice penalizări în caz de neplată.

Bani frumoşi din pandemie…

Luna martie a acestui an a adus clanului Micula o oportunitate financiară nesperată. Criza declanşată de pandemia de coronavirus a dus la o cerere uriaşă de spirt medicinal. Oamenii de afaceri româno-suedezi n-au stat prea mult pe gânduri şi au scumpit alcoolul sanitar cu 75%.

„De ce am mărit prețul la spirit? Țin să vă anunț că nu depinde de mine. Materia primă, cerealele din care se face alcool, a crescut… Ce era să fac? Să dau spirtul gratis?” – a declarat pragmatic prinţişorul clanului, Victor Micula, care locuieşte în Oradea.

Tot el promite leacul pentru COVID-19 sub forma “argintului coloidal ionic”, un produs netestat cu care ar vrea să dea lovitura pe piaţă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`