Coronavirus: Hidroxiclorochina naște dispute aprinse la Casa Albă. Mai mulți consilieri pun la îndoială eficiența medicamentului pentru tratarea COVID-19

Coronavirus: Hidroxiclorochina naște dispute aprinse la Casa Albă. Mai mulți consilieri pun la îndoială eficiența medicamentului pentru tratarea COVID-19
Foto: hepta.ro

Hidroxiclorochina, medicamentul despre care unii cercetători susțin că este eficient în tratarea COVID-19, a trezit dezbateri intense și mai multe dispute în rândul consilierilor președintelui american Donald Trump. Mare parte dintre membrii echipei președinteui SUA, care participă la ședințele de urgență desfășurate în așa numita Situation Room, se îndoiesc de eficiența Hidroxiclorochineiîn tartarea coronavirusului, acest medicament fiind cunoscut în special până acum în tratarea malariei. Asta deși, potrivit surselor citate de CNN, principalul consilier pe probleme comerciale al lui Donald Trump, Peter Navarro, a încercat să îi convingă pe ceilalți membri ai staffului de la Casa Albă că medicamentul poate da rezultate bune.

Dezbaterea nu este una nouă în cadrul grupului de lucru din cadrul administrației prezidențiale americane – iar experții din lumea medicală i-au explicat în mod repetat președintelui SUA că există un optimism nejustificat privind folosirea Hidroxiclorochineiși că există posibilitatea ca medicamentul să nu funcționeze în cele din urmă în combaterea COVID-19. Dar alți asistenți și consilieri, inclusiv Navarro susțin că medicamentul este eficient, amplificând disensiunile de la Casa Albă pe această temă.

Navarro a adus cu el mai multe documente în cadrul ședințelor de lucru de la Casa Albă, în încercarea de a-i convinge pe ceilalți membri ai Adminsitrației Prezidențiale că medicamentul ar putea trata coronavirusul. Pe de altă parte Anthony Fauci, principalul expert în bolii infecțioase, nu a fost de acord cu opiniile lui Navarro, între cei doi declanșându-se o dispută aprigă.

O sursă apropiată de grupul de lucru a declarat că Fauci nu este convins că Hidroxiclorochineieste un tratament dovedit pentru vindecarea coronavirusului. Când Jeremy Diamond de la CNN i-a cerut lui Fauci să comenteze problema duminică seară, Trump a intervenit și nu i-a permis lui Fauci să răspundă. Dar o sursă a spus că medicul și-ar fi exprimat deja părerea cu privire la ineficiența medicamentului.

Donald Trump, un susținător al tratamentului pe bază de Hidroxiclorochină

Trump este un susținător cunoscut al tratamentului pe bază de hidroxiclorochina și azitromicin. În urmă cu o săptămâna, Președintele SUA a postat un mesaj pe Twitter în care le recomanda specialiștilor celor două medicamente, ca schemă de tratament pentru COVID-19, având în vedere rezultatele pe care aceste pastile le-au avut în trecut pentru tratarea altor afecțiuni, precum malarie sau lupus.

Totuși, în data de 24 martie un cetățean din Pheonix, Arizona, a decedat după ce a încercat să se trateze singur, acasă cu clorochină.

„Hidroxiclorochina și Azitromicin, luate împreună, au o șansă bună de a fi una dintre principalele schimbări din istoria medicinei. Sperăm ca ambele vor fi puse în folosire imediat. Oamenii mor, mișcați-vă repede și Dumnezeu să binecuvânteze pe toată lumea!”, a fost mesajul pe care Președintele Donald Trump l-a distribuit în mediul online, pe Twitter.

Tratamentul pe bază de hidroxilorochină și azitromicină a devenit cunoscut la începutul lunii martie, după ce un medic francez a declarat că a folosit cele două medicamente în tratarea COVID-19 și a înregistrat rezultate pozitive pe un numpr mic de pacienți. Potrivit sursei citate anterior, medicul francez a folosit medicamentul pentru lupus, malarie și artrită reumatoidă (hidroxiclorochina) pe un număr de 42 de pacienți infectați cu COVID-19, iar un număr mic dintre aceștia s-au vindecat.

Hidroxiclorochina este un medicament utilizat în tratarea malariei. Potrivit The Guardian, este varianta mai puțin toxică a clorochinei, un alt medicament folosit în tratarea aceleiași boli, realizat pe bază de chinină, un ingredient regăsit în apă tonică. Totodată este un medicament aflat la dispoziția americanilor, fiind deja aprobat de către Administrația pentru Alimente și Medicamente, ca tratament pentru malarie.

Urmează săptămâni critice pentru americani

1.274.335 cazuri de infectări cu COVID-19 erau raportate până luni dimineață la nivel global, 264.837 fiind cazuri recuperate, dar 45.893 situații grave. 69.475 de oameni au murit de la debutul epidemiei, devenită între timp pandemie.

Cele mai multe cazuri au fost raportate în Statele Unite – 336.830, din care pacienți vindecați sunt doar 17.977. Un număr de 9.618 de persoane au murit aici din cauza COVID-19, iar 8.702 sunt în stare critică. De altfel, președintele Donald Trump i-a avertizat pe americani că următoarele două săptămâni vor fi „cele mai grele”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie