Câți români și-au pierdut locurile de muncă sau au intrat în somaj tehnic din cauza coronavirusului. Date oficiale

Câți români și-au pierdut locurile de muncă sau au intrat în somaj tehnic din cauza coronavirusului. Date oficiale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit celor mai recente date furnizate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), referitoare la situația contractelor de muncă suspendate (șomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecția Muncii, se înregistrează 884.349 de contracte individuale de muncă suspendate, dintre care 274.870 în industria prelucătoare, 179.041 în comerț cu ridicata și cu amănuntul și 116.584 în hoteluri și restaurant.

De asemenea, sunt 180.170contracte individuale de muncă încetate, din care 35.501 în comerț cu ridicata și amănutul, 31.185 în industria prelucrătoare și 22.313 în construcții.

Guvernul României va sprijini salariații angajatorilor aflați în șomaj ethnic, prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Un milion de români au nevoie de sprijin financiar din partea autorităților

„Scopul meu este ca banii să ajungă cât mai repede către cei care au nevoie de ei”, a spus Ministrul Muncii, care a mai afirmat că Ministrul Muncii precizează că se dorește protejarea angajațiilor, deoarece ei sunt cei cu care va reporni economia țării după ridicarea resticțiilor impuse de autorități. Dacă angajatorii sunt inima economiei, angajații sunt oxigenul, pentru că cu ei pornim economia țării’, a declaratVioleta Alexandru.

Ministrul Muncii a recunoscut situația deosebit de dificilă în care se află angajatorii („strâmtorați în perioada asta”) și face apel la aceștia să înțeleagă că afacerile lor vor merge doar dacă ulterior crizei oamenii vor fi pregătiți de muncă.

„Nu ne dorim să ajungem în situația în care angajatorii dau oamenii afară, de aceea vom veni cu tot sprijinul nostrum. Vreau să evit situația în care oamenii rămân fără nicio formă de venit”, a spusVioleta Alexandru.

Astfel, aceasta a făcut apel la autoritățile locale pentru a-i nominaliza pe cei care au nevoie de ajutor social.

Violeta Alexandrua mai menționat că avem nevoie de solidaritate pentru a scoate economia din această criză cu care se confruntă.

Un raport Google, cu privire la mobilitatea cetățenilor în această perioadă de stare de urgență, arată că, de la începutul crizei provocate deCOVID-19, mult mai puțini oameni merg la serviciu. În această privină există o scădere de până la 40%, în funcție de județ.

România a depășit numărul de 4.000 de cazuri infectate cu COVID-19

Din cele 4057 de persoane raportate până în prezent, 193 au fost raportate numai în ultimele 24 de ore. 406 pacienți au fost declarați vindecați și externați, dar 179 sunt internați la Terapie Intensivă.

Cele mai afectate de epidemie sunt Suceava, București și Timiș.

Aproape 24.000 de persoane sunt în carantină și mai bine de 106.000 în izolare la domiciliu.

157 de persoane și-au pierdut viața în România, până în prezent, din cauza noului coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`