Cauza incendiului din pădurea radioactivă de lângă Cernobil. Ne pot afecta radiațiile?

Cauza incendiului din pădurea radioactivă de lângă Cernobil. Ne pot afecta radiațiile?

Au trecut mai bine de 30 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, dar problemele reapar frecvent. Perturbate de criza generată de coronavirus, autoritățile urcainene luptă acum și cu un incendiu de vegetație care a izbucnit în Zona de Excludere de la Cernobîl.

Ucraina a raportat duminică o creștere a nivelului de radioactivitate din cauza unui incendiu forestier declanșat în urmă cu o zi în zona de excludere din jurul centralei din Cernobîl, zonă unde a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie.

Nivelul radiațiilor, extrem de ridicat la Cernobîl. Cauza, reprezentată de un incendiu de vegetație

„Avem vești proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecție ecologică.

Mesajul acestuia este susținut de datele înregistrate pedetectorul Geiger.

Cauza incendiului din pădurea radioactivă de lângă Cernobil. Ne pot afecta radiațiile?

Nivelul radiațiilor, de 16 ori mai mare decât normalul din cauza incendiului

După cum se poate vedea în imagini, nivelul de radioactivitate este de 16 ori mai mare decât normalul.

Incendiul a cuprins 100 de hectare de teren, nivelul de radiații este foarte mare

Potrivit specialiștilor care s-au deplasat în apropierea zonei, incendiul este extrem de violent, răspândindu-se pe mai mult de 100 de hectare , fiind la mai puțin de 100 de kilometri de capitala Ucrainei, Kiev.

Autoritățile intervin cu avioane și elicoptere echipate pentru stingerea incendiului. De asemenea, la sol, sunt peste 100 de pompieri care luptă împotriva focului.

Cernobîl, 26 aprilie 1986 – Cel mai mare accident nuclear din istorie

Amintim că reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl a explodat pe 26 aprilie 1986, la ora 1:23 noaptea, contaminând până la trei sferturi din Europa.

Sute de mii de oameni au fost evacuați, iar o zonă de circa 2.000 de kilometri pătrați a rămas abandonată.

Radiațiile emante în timpul exploziei au ucis un număr inestimabil de persoane. Unii au murit pe loc, alții iîn timp, dezvoltând boli extrem de grave.

Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultimul a fost oprit în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobâl.

În regiune au mai rămas câteva sute de oameni, în ciuda ordinelor de evacuare.

Explozia de la Cernobîl. Cum și când au aflat românii, aflați la acea vreme sub dictatura lui Nicolae Ceaușescu

Autoritățile URSS au ascuns severitatea nivelului de radiații la acel moment, astfel încât nu au fost puse în aplicare măsuri care ar fi putut fi luate pentru a preveni efectele devastatoare ale radiațiilor asupra populației.

În România comunistă, oamenii au aflat de la Radio România Liberă despre norul radioactiv. Între timp, regimul Ceaușescu a tăcut, iar copiii din țară au fost îndemnați să participe la activități în aer liber.

Prima mențiune a unui accident la centrala nucleară de la Cernobîl apare în presa românească abia la data de 30 aprilie 1986, la patru zile de la incident.

România nu are un registru naţional al malformaţiilor şi al altor presupuse efecte ale radiaţiilor de după Cernobîl.

Cum ne afectează radiațiile

Medicii povestescde boli precum cancerul care au explodat la începutul anilor ’90.

De asemena, foarte mulți copii s-au născut cu malformații greu de descris.

„În perioada anilor 1988-1990 am văzut copii care aveau mâna la nivelul umărului, piciorul la nivelul şoldului şi copii care s-au născut fără să aibă niciun fel de membru pelvin şi niciun fel de membru toracic, deci pur şi simplu era numai trunchiul,” povestea în urmă cu câțiva ani fostul șef alSecţiei de Chirurgie şi Traumatologie Pediatrică, Spitalul Marie Curie.

Centrala nucleară de la Cernobîl, deschisă publicului larg

De curând, zona Centralei de la Cernobîl a fost deschisă publicului larg amator de vacanțe excentrice.

Vizitată poate fi chiar și camera de control a Reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, scena celui mai grav accident nuclear produs în istorie.

Totuși, turiştii care vor să viziteze zona nu pot intra decât purtând echipament de protecţie, iar limita de timp permisă este de maximum 5 minute.

Cernobîlul a devenit un obiectiv turistic popular în luna mai 2019, după lansarea seriei HBO cu acelaşi nume Cernobîl.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`