Fostul ofițer MAI depistat cu coronavirus, care a infectat zeci de persoane și a dus la închiderea Spitalului „Dimitrie Gerota”, a fost externat sâmbătă. Declarația privind ieșirea din spital a bărbatului de 60 de ani a fost făcută pentru B1.ROde către Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
„A fost externat sâmbătă, pentru că, în urma testelor, a rezultat că este negativ. A avut o formă agravantă a bolii și a rămas cu sechele din cauza complicațiilor pulmonare.
În prezent, se află acasă, în autoizolare, nu îi este administrat un alt tratament. Are în continuare nevoie de oxigenare, aceasta urmând să se facă acasă, cu ajutorul unei firme private.
Peste două săptâmani, va fi supus unei noi analize”, a declarat medicul Adrian Marinescu, pentru B1.RO.
Pe 9 martie, Spitalul MAI „Dimitrie Gerota” din Capitală devenea prima unitate medicală din România închisă din cauza infecțiilor cu coronavirus.
Carantina asupra Spitalului MAI a fost ridicată pe 1 aprilie, dar încă nu sunt primiți pacienți și nici consultații medicale nu se fac.
„Aceste proceduri medicale vor putea fi efectuate în cel mai scurt timp, după finalizarea tuturor activităților de dezinfecție”, a transmis, pe 1 aprilie, Grupul de Comunicare Strategică.
Totul s-a întâmplat după ce acest bărbat, în vârstă de 60 de ani, a ascuns autorităților o plecare în străinătate. El a declarat și semnat pe proprie răspundere că nu a plecat peste granițe în ultimele două luni, deși fusese în Israel. Fostul ofițer a recunoscut totul după ce starea de sănătate i s-a agravat. A fost confirmat ulterior cu coronavirus și transferat la Spitalul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.
Din cauza sa, circa 30 de persoane s-au infectat cu COVID-19 – membri ai familiei, inclusiv nora însărcinată și un nepot de 3 ani, cunoștințe și mai multe cadre medicale, inclusiv managerul de la ”Gerota”.
Printre persoanele pe care le-a mai infectat se numără fiul, medicul gastroenterolog care l-a tratat la Spitalul ”Gerota”, șoferul și alți pacienți. Prietena cu care a fost în Israel a determinat închiderea Serviciului de Evidența Populației din Primăria Capitalei. 70 de persoane au fost trimise în izolare la domiciliu. Fiul săi, angajat la SRI, și-a infectat alți doi colegi.
El s-a ales cu dosar penal,pentru zădărnicirea combaterii bolilor, pentru că nu a anunțat autoritățile că s-a întors din zone de risc, dar și pentru că nu a stat în izolare la domiciliu.
La vremea respectivă, Nelu Tătaru, atunci secretar de stat în Ministerul Sănătății, declarase că fostul ofițer a intrat în contact cu peste 120 de persoane. Pensionar al MAI din 2015 și angajat la ADP Sector 4, acesta a intrat în contact cu mai multe persoane mai ales pe 1 martie, când a împărțit mărțișoare colegelor de serviciu.
La ora publicării aceste știri, în București sunt confirmate 552 de cazuri de coronavirus. 15 oameni au murit, dar 126 s-au vindecat și au fost externați.