Cristian Bușoi, președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European: ‘UE a adoptat soluții pentru combaterea crizei COVID-19’

Cristian Bușoi, președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European: 'UE a adoptat soluții pentru combaterea crizei COVID-19'
Foto: Facebook / Cristian Busoi

Cristian Bușoi, președintele al Comisiei ITRE din Parlamentul European, anunță, luni, noi măsuri adoptate de Uniunea Europeană pentru combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19).

Eurodeputatul român punctează faptul că Uniunea Europeană a depus eforturi susținute pentru a combate criza generată de pandemia COVID 19, atât în domeniul sănătății cât și în domeniul economic.

Bușoi consideră necesar ca în atenția opiniei publice să fie aduse toate măsurile luate de UE pentru limitarea răspândirii coronaviruslui, în contextul în care euroscepticii lansează tot mai multe zvonuri anti-Bruxelles.

‘Acest lucru trebuie adus în atenția publicului, mai ales în contextul actual, când se încearcă propagarea unui curent eurosceptic, un context în care actori statali sau diverse publicații încearcă să creeze o imagine falsă și să profite de pe urma crizei pentru a-și promova interesele politice’, transmite Cristian Bușoi.

Potrivit acestuia, în ultimele săptămâni a trimis ajutoare fără precedent către statele afectate de virusul ucigaș din China, pentru7 ca economia și cetățenii acestor state să depășească dificultățile survenite din cauza COVID-19.

Bușoi explică, de asemenea, că au fost relaxate măsurile fiscale și au fost achiziționate rezerve strategice de echipamente medicale.

Totodată, Cristian Bușoi precizeză că solidaritate din statele UE nu a fost nicicând mai importantă pentru reprezentanții Bruxelles-ului.

Dintre achizițiile comune, europarlamentarul liberal amintește despre accesul la rezerva stretegică rescEU.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană a pus la punct un sistem internațional de achiziții care le permite statelor membre să cumpere echipamente medicale și de protecție, precum și medicamente.

Achiziții comune, acces la rezerva stretegică rescEU

După cum se știe, toate țările membre UE au acces la rezerva strategică rescEU, care include atât echipamente de protecție pentru personalul medical, cât și ventilatoare pentru respirație.

‘În plus, datorită industriei europene care s-a mobilizat și și-a adaptat liniile de producție UE va fi capabilă în maximum trei luni să fabrice echipamente de protecție pentru personalul din spitale, fără să mai depindă de importuri’, punctează cristian Bușoi.

37 de miliarde de euro pentru Coronavirus Response

Cristian Bușoi amintește că 37 de miliarde de euroau fost alocate Inițiativei pentru investiții în răspunsul la coronavirus. Din acești bani se vor sprijini sistemele de sănătate, întreprinderilemici și mijlocii și piața forței de muncă.

Potrivit președintelui Comisiei ITRE din Parlamentul European, ’28 de miliarde de euro vin sub formă de fonduri structurale din pachetele financiare naționale pentru 2014-2020, care nu sunt încă alocate proiectelor, și devin astfel eligibile pentru răspunsul la criză’.

O altă parte din aceastăsumă,8 miliarde de euro, sunt prefinanțările din fondururile structurale neutilizate de statele și care nu vor fi restituite UE, cum s-a întâmplat până acum. Acești banivor rămâne la dispoziția statelor pentru a depăși criza, spune acesta.

României îi sunt alocați 3,1 miliarde de euro.

Totodată, din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, folosit în cazul catastrofelor naturale majore, vor mai fi alocați până la 800 de milioane de eurocătre țările cel mai puternic afectate.

Promovarea cercetării pentru descoperirea de vaccin și tratamente împotriva COVID-19

Comisia Europeană alocă fonduri fără precedent și pentru cercetarea și descoperirea unui vaccin anti -COVID-19.

În acest domeniu sunt pompați până la 48.5 milioane euro.În acest moment sunt 18 proiecte, la care lucrează 140 de echipe de cercetători. Ei au misiunea de adescoperi vaccinuri și tratamente pentru COVID-19, precum și teste pentru diagnosticarea bolii.

De asemenea, există și un parteneriat public-privat în acest scop. Acest proiect va avea la dispoziție 45 de milioane de euro din fondul Programului pentru Cercetare Orizont 2020, iar experții de la UE spun că investiția totală va ajunge la 90 de milioane de euro, urmând ca UE să suporte jumătate din această sumă. Restul vor fi acordați de industria farma.

Repatrierea cetățenilor europeni și crearea de coridoare verzi,d e la începutul pandemiei de coronavirus

Bușoi amintește și de repartierea cetățenilor statelor Uniunii Europene. Peste 250.000 de persoane au fost repatriate în Europa, de la începutul pandemiei de coronavirus.

De asemenea, au fost înființate culoare verzi pentru ca trnasporturile urgente, cum ar fi cele de medicamente sau hrană, dar și pentru întoarcerea oamenilor spre statele de origine. Astfel, timpul de așteptare la frontiere s-a redus considerabil.

Repornirea economiilor, după cepandemia de coronavirus se va fi sfârșit

Cristian Bușoi ami spune că UE a luat măsuri și pentrua atenua șocul economic provocat de COVID – 19.

‘Fiecare euro disponibil în bugetul UE va fi redirecţionat pentru depăşirea crizei, iar regulile au fost relaxate pentru a permite finanţării să circule rapid şi eficient’, spune Bușoi.

Potrivit acestuia, cea mai recentă măsură este activarea SURE, ‘un instrument financiar de solidaritate în valoare de 100 de miliarde euro, care îi va ajuta pe lucrători să îşi păstreze veniturile şi va sprijini întreprinderile să depășească perioada de criză.’

Eurodeputatul român mai transmite că, la nivelul ComisieiEuropeane, s-a decisși activarea unei clauze care să permită statelor membre să depășească deficitul bugetar.

În acest sens, prin Banca Europeană de Investiții se alocă până la 40 de miliarde de euro pentru acoperirea nevoilor de finanțare pe termen scurt ale IMM-urilor.

Totodată,Banca Centrală Europeană a anunțat un program de achiziții de urgență pandemică, în valoare de 750 de miliarde de euro, conchide Cristian Bușoi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`