Ludovic Orban: Vârful epidemiei de COVID-19 va fi în jur de 1 mai / Fiecare locuință să fie o biserică de Paște, slujbele sunt transmise online / 4 milioane de măști vor ajunge în țară

Ludovic Orban: Vârful epidemiei de COVID-19 va fi în jur de 1 mai / Fiecare locuință să fie o biserică de Paște, slujbele sunt transmise online / 4 milioane de măști vor ajunge în țară
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban a declarat că vârful epidemiei de coronavirus în România se va înregistra în perioada 20 aprilie – 1 mai. Premierul a insistat că măsurile de restricție au fost impuse doar din dorința de a proteja sănătatea românilor și că, după ce criza va trece, totul va reveni la normal. Orban a exclus posibilitatea ca enoriașii să meargă în biserici la slujbele de Înviere și a precizat că românii le pot urmări online. Prim-ministrul a mai precizat, de asemenea, că România își crește treptat capacitatea de testare și că patru milioane de măști sunt în curs de aducere în țară.

Credincioșii nu vor participa în biserici la slujbele de Înviere

Premierul Ludovic Orban a declarat că, în acest an, credincioșii nu vor putea merge la biserici pentru slujbele de Înviere, ca măsură de limitare a răspândirii COVID-19.

„Cei mai mulți dintre credincioși sunt oameni de vârsta a treia, vulnerabili. Orice creștin trăiește Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului, dar fiecare casă să fie o biserică a fiecărui român de acest Paște, slujbele sunt transmise online”, a declarat Orban, pentru Digi24.

Premierul a insistat că toate măsurile luate de autorități de la debutul pandemiei au avut drept unic scop protejarea sănătății românilor. „Imediat ce vom trece de acest pericol uriaș la adresa românilor vom repune România în funcțiune”, a mai spus el, pentru RTV.

Vârful epidemiei de COVID-19 va fi atins în perioada 20 aprilie – 1 mai

Prim-ministrul a mai susținut că vârful epidemiei de coronavirus în România se va înregistra în perioada de după Paște și până în 1 mai, conform datelor trimise de epidemiologi.

„Estimările sunt că vârful epidemiei va fi în perioada de după Paşte, în jur de 1 mai, 20 aprilie şi 1 mai. Sunt factori care pot înterveni, urmărim cu atenție şi încercăm să ne pregătim pentru diferitele situaţii”, a explicat Orban.

Acesta a mai afirmat că dacă la început cazurile de coronavirus erau „de import”, acum răspândirea este una comunitară. Tocmai de aceea, măsuri de limitare a COVID-19 au devenit treptat tot mai dure: „Trebuie să fim în gardă şi să nu ne relaxăm, până nu va trece acest vârf al epidemiei”.

La debutul epidemiei de coronavirus, România avea stocurile strategice goale. 4 milioane de măști, așteptate să ajungă în perioada următoare

Ludovic Orban a mai afirmat că România optează pentru testarea PCR, în locul testelor rapide, deoarece acestea din urmă nu au o precizie de 100% și pot da rezultate false: „Am plecat de la trei centre şi astăzi sunt acreditate 37 de centre. De săptămâna viitoare intră cel puţin 15 PCR-uri în testare, de la Crucea Roşie, a cumpărat şi Unifarm. Şi autorităţile locale au achiziţionat”.

Prim-ministrul a mai spus că, în perioada imediat următoare, vor ajunge în România două milioane de măști, iar alte două milioane vor veni în jurul Paștelui. Acesta a ținut să reamintească faptul că, la începutul epidemiei, stocurile strategice ale țării erau goale, iar Guvernul pe care îl conduce a trebuit practic să înceapă pregătirile de la zero.

Totodată, premierul a criticat decizia unor autorități locale de a obliga populația să iasă din case numai cu măști: „Nu pot să impui această obligativitate atât timp cât nu există capacitate de protecție și posibilitatea de a achiziționa la prețuri decente cantități de măști necesare”. Declarația vine în contextul în care, în Galați și Vaslui, autoritățile au dispus ca lumea să nu mai iasă din casă fără măști de protecție sau alte materiale precum eșarfe sau fulare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`