Pandemia de coronavirus afectează, în acest moment, 208 țări și teritorii din întreaga lume și a făcut aproape 70.000 de victime pe tot Globul. La ora redactării acestui articol, peste 1.200.000 de oameni au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-18, iar iaproape 260.000 s-au vindecat. Sunt însă câteva țări unde numărul deceselor crește îngrijorător de la o zi la alta.
În acest moment, sunt zece state din lume raportează peste 1.000 de decese ale pacienților infectați cu noul coronavirus. Iar dintre cele aproape 70.000 de victime de la nivel mondial, peste 60.000 provin din aceste țări. Este vorba despre Italia, Spania, SUA, Franța, Regatul Unit, Iran, China, Olanda, Germania și Belgia.
De departe, Italia este țara care a înregistrat cele mai multe decese ale persoanelor infectate cu noul coronavirus. Cel mai recent bilanț anunțat de autoritățile de la Roma indică 15.887 victime. După săptămâni în șir în care numărul morților creștea cu câteva sute de la o zi la alta, epidemia de COVID-19 din Peninsulă pare că a intrat pe o pantă descendentă. Concret, duminică seară au fost anunțate 525 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Asta după ce vineri fost înregistrate 766, iarsâmbătă681 de fatalități. Astfel, bilanțul victimelor anunțat pe 5 aprilie este cel mai scăzut din ultimele două săptămâni.
Cu 12.418 de decese, anunțate duminică de Ministerul Sănătății de la Madrid, Spania este a doua cea mai afectată țară din lume de pandemia de COVID-19. În ultimele 24 de ore, Regatul iberic a raportat 674 de decese, cu 135 mai puține față de bilanțul anunțat sâmbătă. Este vorba despre cel mai mic număr de victime din ultimele nouă zile. De asemenea, este pentru prima oară când numărul celor răpuși de noul coronavirus în Spania scade sub 800.
Cu cele mai multe cazuri de infectare la nivel mondial, SUA sunt a treia țară din lume în ceea ce privește victimele provocate de SARS-CoV-2. Duminică, autoritățile de la Washington anunțau un bilanț de 9.325 de morți, cu cel puțin 1.320 mai mulți față de ziua precedentă, aceasta fiind cea mai neagră zi pentru americani, de la debutul pandemiei.
Franța este următoarea țară din clasamentul sumbru al pandemiei de COVID-19, cu 7.560 de decese. Ziele trecute, Hexagonul a intrat în rândul statelor care au raportat peste 1.000 de decese în 24 de ore. Asta pentru că sute de decese decese au avut loc în casele de bătrâni, însă autoritățile de la Paris nu au inclus aceste victime în cifrele oficiale pe care le-au dat publicității.
Regatul Unit este al cincilea stat din lume din punctul de vedere al victimelor noului coronavirus, cu 4.934 de persoane răspuse de COVID-19 și un total de aproape 48.000 de cazuri de contaminare.
Autoritățile de la Teheran raportează 3.603 de decese ale unor pacienți cu SARS-CoV-2, dintr-un total de 58.226 de persoane infectate.
Considerată, în urmă cu câteva luni, epicentrul pandemiei de COVID-19, China a ajuns a șaptea țară din lume ca număr al deceselor persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus. De altfel, țara asiatică a trecut de punctul critic al pamndemiei, iar în ultimele săptămâni a început chiar să relaxeze restricțiile de circulație impuse pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2. Iar relaxarea măsurilor a ajuns până în punctul în care chinezii au revenit la vechile obiceiuri și au redeschis piețele în care se vând lilieci, șerpi, câini și pisici și unde se crede că a apărut noul coronavirus.
Cu 1.766 de decese, Olanda se înscrie și ea în rândul statelor puternic afectate de pandemie. În total, în această țară, numărul persoanelor contaminate se apropie de 18.000.
Peste 1.000 de decese ale pacienților cu COVID-19 raporteză și Germania. Mai exact, la ora redactării acestui articol, bilanțul victimelor ajunge la 1.524, iar numărul total al contaminărilor se apropie de 100.000.
A zecea țară din lume ca număr al victimelor noului coronavirus este Belgia, cu un bilanț de 1.447 morți, raportat duminică.