Președintele Klaus Iohannis a transmis duminică, de Ziua NATO, că pentru Alianța Nord Altlantică această criză provocată de pandemia de COVID-19 resprezintă un test de anduranță, iar NATO va trebui să dea dovadă de coeziune și reziliență sporită, în această perioadă, spre beneficiul statelor membre și al securității la nivel mondial.
Șeful statului a subliniat că, în ultimii ani, organizația politico-militară a depus eforturi pentru creșterea rezilienței Aliaților, inclusiv în domeniul sănătății.
”În condițiile dificile actuale create de pandemia de COVID – 19, cu extindere globală și consecințe dintre cele mai grave, NATO a luat măsuri rapide şi hotărâte pentru limitarea răspândirii virusului și pentru reducerea riscurilor la adresa militarilor și a civililor, astfel încât Alianţa să-şi poată îndeplini neîngrădit misiunile esenţiale asumate. Este vital ca în perioada care va urma, NATO să se poată concentra și asupra celorlalte amenințări și provocări dinamice sau latente. (…) Nevoia unei Alianțe Nord-Atlantice puternice, unite și eficiente este astăzi mai mare decât oricând”, se arată în mesajul transmis de Klaus Iohannis și publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.
Mesajul șefului statului vine în contextul în care pandemia de COVID-19 continuă să facă victime în toată lumea. Numărul îmbolnăvirilor, la nivel mondial a depășit 1.200.000, iar bilanțul victimelor a ajuns la 65.659.
În România, sunt confirmate 3.864 de cazuri de infectare cu noulcoronavirus. 148 de persoane infectate au murit în țara noastră.
Totodată, șeful statului a amintit că bazele proiectului NATO au fost puse în urmă cu 71 de ani, ”având ca fundament valorile comune ale libertății, democrației şi statului de drept”. Iar de-a lungul celor șapte decenii de extistență, Alianța și-a dovedit ”capacitatea extraordinară de a se adapta și de a evolua”, mai precizează președintele. Asta în condițiile în care, organizația se confruntă ”atât cu amenințări clasice, cât și hibride, provenind din multiple direcții strategice”.
De asemenea, șeful statului a subliniat că NATO a consolidat securitatea la nivel regional și global și a desfășurat activități complementare împreună cu Uniunea Europeană în domenii de interes comun.
În acest context, Klaus Iohannis a dat asigurări că România va continua să acționeze pentru a-și consolida credibiltatea strategică în cadrul NATO și pentru a promova profilul țării noastre de ”pilon de stabilitate şi securitate pe flancul estic”.
”Participăm la operațiile și misiunile NATO din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest, iar militarii noștri se bucură de întreaga apreciere din partea Aliaților și a conducerii NATO. De asemenea, contribuim la întărirea securității pe flancul estic al NATO în cadrul grupului de luptă din Polonia care materializează prezența înaintată consolidată”, a mai transmis Klaus Iohannis.
România a fost invitată să adere la NATO în cadrul Summit-ului Alianței Nord Atlantice care a avut loc la Praga în 2002. Alte șase state din Europa Centrală și de Est au fost invitate atunci să se alăture organizației politico-militare. Este vorba despre Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.
Doi ani mai târziu, la 29 martie 2004, a avut loc adrearea oficială a țării noastre la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA. Ulterior, la 2 aprilie 2004 a avut loc ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.
De atunci, România sărbătorește Ziua Alianței Nord Atlantice în fiecare an, în prima duminică din luna aprilie.