Vinerea Mare este ultima zi de vineri din Postul Paștelui și cea care amintește de înfricoșătoarelor patimi ale Mantutitorului. Aceasta poartă numele de “mare” pentru că este ziua în care întrega umanitate a fost salvata de Hristos prin sângele vărsat pe cruce, dar i se mai spune și Vinerea Seacă pentru că credincioșii țin post negru, dar și pentru că se crede că ceea ce se cultiva în această zi nu rodește.
În tradiția populară se spune că odată cu moartea Mântuitorului se dezlănțuie haosul şi întunericul, iar oamenii rămânâ fără protecţie divină și trebuie săținăpost negru, adică nu se bea decât apă totă ziua.
Slujbele bisericești vorbesc despre ziua când fiul lui Dumnezeu a fost umilit, batjocorit și răstignit pe un Deal de lângă Ierusalim, numit Golgota, după ce și-a cărat singur crucea, pentru a mântui neamul omenesc. În biserică se scoateSfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului, și se aseză pe o masa în mijlocul bisericii.
Credincioşii trec pe sub acest epitaf până în după-amiaza zilei de sâmbătă, moment ce amintește de coborârea de crucea a lui Isus. La terminarea slujbei de seara din Vinerea Mare, femeile obișnuiesc să merg la morminte unde aprind lumânări și jelesc morții. În zorii zilei, casa se afumă cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru a alunga spiritele rele. Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare vă fi un an bun și roditor, iar dacă nu, anul vă secetos. Că să fie sănătoși tot anul, oamenii obișnuiesc să se scufundă în apă rece de trei ori.
Ce nu trebuie să faci în această zi de mare doliu
Conform tradiției, în Vinerea Mare, credincioșii nu au voie să mănânce urzici sau să folosească oțet în preparate, pentru că pe cruce Isus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oțet. Femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine, sau orice altceva, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului. Cine coace în această zi face mare păcat și se spune că bucatele nu sunt bune nici măcar pentru a fi aruncate la pești. În această zi sfântă nu umple borșul, că nu cumva să se scalde în el Necuratul, femeile nu coș, nu ţes, și nu să spele rufe că să orbească, ci se afumă cu tămâie casele și pomii pentru a le feri de animale sălbatice, de trăsnete, boli şi dăunători.
În Vinerea Marenu se ară, nu se seamănă şi nu se sădesc pomi, pentru că nimic nu vă rodi,nu se sacrifică păsări sau animale și nu se merge la frizer.