Cum se completează corect declarația pe propria răspundere, astfel încât să nu iei amendă

Cum se completează corect declarația pe propria răspundere, astfel încât să nu iei amendă

Declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din casă, impusă de autorități pe timpul stării de urgență generată de pandemia de coronavirus, dă multe bătăi de cap românilor.

Potrivit ordonanțelor militare, ieșirea din locuință se face din motive bine întemeiate, iar acestea se regăsesc în declarația pe proprie răspundere.

Ordonanţa Militară nr. 3 prevede că oamenii legii pot solicita prezentarea adeverinței pe propria răspundere chiar și atunci când o persoană se deplasează la supermarketul din apropierea casei.

Dacă persoana în cauză nu poate face dovada documentului, amenda poate ajunge până la 20.000 de lei.

Cum se completează corect adeverința pe proprie răspundere

În declarația pe propria răspundere se va completa numele și prenumele complet al persoanei respective, adresa locuinței în care persoana locuiește în fapt, indiferent dacă este identică sau nu cu cea menționată în actul de identitate.

De asemenea, se va menționa locul sau locurile deplasării, în ordinea în care aceasta intenționează să-și desfășoare traseul, dar și motivul, data din ziua respectivă și semnătura.

Întotdeauna, alături de declarația pe proprie răspundere trebuie prezentat și un act de indentitate.

Declarația trebuie completată pentru orice activitate desfășurată în afara locuinței.

Trebuie știut că în prevederea care reglementează deplasarea pentru asigurarea de alimente nu este menționată vreo excepție condiționată de proximitatea unității alimentare. Astffel că, oamenii nu sunt obligați să meragă la cel mai apropiat magazin de casă. Ideal ar fi nici să nu străbată orașul pentru a se aproviziona cu hrană.

Minorii peste 16 ani își semnează singuri declarația pe proprie răspundere

În cazul minorilor sub 16 ani, declarația trebuie completată și semnată de un părinte sau de tutorele legal.Cei care au între 16 și 18 ani completează și semnează singuri, dar trebui să aibă asupra lor și actul de identitate.

Potrivit autoităților, chiar și un cetățean care merge la spital pentru a-și lua o rudă, trebuie să aibă asupra sa declarația pe propria răspundere. Și persoana externată trebuie să completeze o declarație similară.

Declarația pe proprie răspundere se poate completa și de mână, dar poate fi prezentată șiprin intermediul telefonului sau tabletei

Pentru cine nu are acasă o imprimantă pentru a-și tipări declarația pe propria răspundere, trebuie știut faptul că formularul se poate scrie și de mână.

De asemenea, ca și în cazul celei tipărite, declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

Mai există un mod de a prezenta declarația pe proprie răspundere. Autoritățile române anunță că aceasta poate fi completată și online pe site-ul formular.sts.ro.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, declarația pe proprie răspundere poate fi prezentată autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar, cu precizarea că declarația trebuie să conțină semnătura olografă a persoanei indiferent de suportul sau mediul pe care este stocată.

Foarte important de știut, formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, orice alte astfel de platforme online nu beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea,avertizând asupra riscului folosirii unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale.

Amenzi mari pentru cei care nu respectă regulile impuse prin ordonanțe de urgență, în timpul pandemiei de coronavirus

Completarea în fals a declarațiilor pe proprie răspundere atrag răspunderea contravențională sau penală, după caz.

Amenzile au crescut până la 20.000 de lei pentru persoanele fizice și 70.000 de lei pentru persoanele juridice, potrivit ultimei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial.

Grupulde Comunicare Strategică anunță că, de la începutul lunii aprilie, se aplică sancțiuni între2.000 lei și20.000 lei pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare.

Amenzile sunt mult mai mari ca până în prezent, când abaterea era sancționată fcu minim 100 de lei și maximul 5000 de lei.

Pentru persoanele juridice care nu respectăordonanțele militare amenda este între 10.000 și 70.000 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`