Coronavirus. Amenzi mai mari pentru cei care nu respectă ordonanțele militare: ajung până la 70.000 lei pentru persoanele juridice

Coronavirus. Amenzi mai mari pentru cei care nu respectă ordonanțele militare: ajung până la 70.000 lei pentru persoanele juridice
Foto: Inquam Photos / George Călin

Amenzile pentru persoanele care nu respectă restricțiile impuse prin ordonanțe militare, pe fondul pandemiei de coronavirus, au fost majorate. Potrivit unei OUG publicată marți, 31 martie, în Monitorul Oficial, amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu și a regimului de stării de urgențăau crescut până la 20.000 de lei pentru persoanele fizice și 70.000 de lei pentru persoanele juridice.

Amezi mai mari pentru cei care nu respectă regulile impuse prin ordonanțe militare, în timpul pandemiei de coronavirus

Astfel, potrivit Grupului de Comunicare Strategică se aplică sancțiuni între minim 2.000 lei și maximum 20.000 lei pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare.

Amenzile sunt mult mai mari ca până în prezent, când abaterea era sancționată fcu minim 100 de lei și maximul 5000 de lei.

Pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare maximul amenzii a fost stabilit la 70.00 de lei, iar mimimul la 10.000 de lei.

Amintim că la începutul crizei crizei provocate de coronavirus, amendat pentru persoanele juridice care nu respectau ordonanțele militare era de 1.000 de lei.

Aceste sancțiuni sunt aplicate de la începutul lunii aprilie.

Sancțiuni complementare pentru cină incalcă legea pe timp de pandemie de COVID-19. Restrcții împuse prin ordonanțe militare

Mai mult, se aplică sancțiuni complementare celor care nu respectă ordinele militare pe timpul stării de urgență decretate din cauza răspândirii coronaviruslui, după cum a anunțat Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, în lege se prevede că, dacă regulile stabilite prin ordonanță militară sunt încălcate, se poate ajunge la confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție.

De asemenea, se poate interzice accesul la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate.

O altă măsură luată împotriva celor care nu respectă legea pe timpul decretării stării de urgenă generată de pandemia de coronavirus este suspendarea temporară a activității.

Totodată, organele autorizate pot cere desființarea unor lucrări sau refacerea unor amenajări.

Măsurile complementare de sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

Românii nu respectă regulile împuse prin ordonanță militară, pe fondul pandemiei de coronavirus

Conformultimului bilanț prezentat de Grupul de Comunicare Strategică, vineri, la ora 13.00, polițiștii au întocmit de la începutul restricțiilor generate de pandemia de coronavirus 285 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Totodată, în doar 24 de ore, au fost aplicate 744 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare sau carantină.

Mai mult, polițiștii au depistat , în același interval de 24 de ore, 9.143 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei.

Amenzile date în cazul acestora din urmă se ridică la valoarea de 11.090.347 de lei.

Grupul de Comunicare Strategică mai anunță că, de la intrarea îăn vigoare a ordonanței militare nr 2 au fost plasate în carantină instituționalizată 1.418 persoane care nu au respectat perioada de autoizolare.

Unii dintre români au fugict chiar și din centrul de carantină. Autoritățile i-au prins și acum vor trebui să stea încă 14 zile în carantină.

Restricțiile și limitele de acțiune impuse populației prin ordonanțele militare emise din cauza pandemiei de coronavirus

Oamenii trebuie să știe că pot merge în continuare la serviciu, dar trebuie să aibă asupra lor legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, cei care vor să meargă la supermarket, la farmacie sau la medic trebuie să completeze o adeverință pe propria răspundere. Ea poate fi completată și pe site-ul https://formular.sts.ro/ și poate fi prezentată la control prin intermediul telefonului / tabletei, dar trebui să conțină semnătura olografă.

Autoritățile au mai precizat că oamenii se pot deplasa între județe pentru a-și ajuta părinții.

Regulile stabilite prin ordonanțe militare pe fondul crizei generate de coronavirus interzic însă activitățile fizice colective.

Persoanele care vor să facă sport vor merge individual în jurul casei, al blocului, dar nu în parcuri sau terenuri de sport.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`