CORONAVIRUS | Expert american: Un sfert dintre persoanele infectate cu COVID-19 nu prezintă simptome

CORONAVIRUS | Expert american: Un sfert dintre persoanele infectate cu COVID-19 nu prezintă simptome
Foto: pixabay.com

Până la un sfert dintre persoanele infectate cu COVID-19 nu prezintă simptome specifice bolii, susține directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea bolilor (CDC), din Statele Unite ale Americii, Robert Redfield, potrivit The New York Times. Este vorba despre un număr extrem de mare de oameni care complică eforturile de a estima care va fi cursul pandemiei de coronavirus și care sunt cele mai potrivite strategii de a opri răspândirea virusului.

Procentul de 25% de persoane asimptomatice este o explicație pentru rapiditatea cu care se răspândește noul coronavirus, este de părere expertul american.

Măștile de protecție trebuie purtate de toată lumea

În aceste condiții, reprezentanții CDC sunt de părere că măștile de protecție ar trebui purtate de toată lumea, nu doar de oamenii bolnavi, așa cum se recomanda până acum.

Autoritățile au transmis în repetate rânduri că oamenii nu ar trebui să folosească măștile decât dacă se simt rău. Dar, având în vedere noile date despre persoanele contaminate care ar putea să nu prezinte niciodată simptome ale infecției cu COVID-19, aceste recomandări trebuie să fie revizuite, a atras atenția Robert Redfield.

Cu alte cuvinte, cercetătorii nu pot ști cu exactitate câte persoane sunt infectate dacă unele dintre ele nu au niciun simptom sau sunt, probabil, presimptomatice. Așa se face că, încă din luna decembrie, atunci când au apărut primele cazuri de contaminare, în Asia, au început să iasă la iveală nenumărate cazuri ale unor oameni aparent sănătoși care nu știau că împrăștie virusul peste tot în jurul lor.

De exemplu, potrivit sursei citate, 18% dintre persoanele contaminate de pe nava de croazieră Diamond Princess nu au prezentat niciodată simptome. Totodată, o echipă de specialiști din Hong Kong sugerează că între 20 și 40% dintre cazurile de transmitere a COVID-19 din China au avut loc înainte ca purtătorii să aibă vreun simptom.

Totodată, experții susțin că acest mod de răspândire a COVID-19 poate fi o explicație pentru faptul că noul coronavirus a declanșat o pandemie care capătă niște proporții ce nu au fost atinse în cazul SARS și MERS.

Distanțarea socială, cel mai bun mod de a limita răpândirea COVID-19

Având în vedere toate aceste constatări, dr. Michael T. Osterholm, expert în boli infecțioase la Universitatea din Minnesota, susține că până la apariția unui vaccin, distanțarea socială este cel mai bun mod în care răspândirea virusului poate fi limitată. Pentru că este posibil ca oamenii să transmită virusul în comunitate chiar dacă se simt bine, nu este suficient ca doar cei care au simptome să fie obligați să se izoleze, spun specialiștii. Astfel, aceștia recomandă ca toată lumea să poarte măști de protecție.

La fel ca în cazul gripei, COVID-19 pare că se răspândește atât prin picături mari de secreții, cât și prin picături mai mici de cinci micrometri, pe care persoanele contaminate le pot elibera mai ales prin tuse, dar și doar atunci când expiră. Riscul de a contracta acest virus este astfel foarte mare dacă două persoane stau față în față sau se află în același spațiu pentru o perioadă mai lungă de timp. Pe de altă parte, dacă pur și simplu trecem pe lângă o o persoană infectată, nu există riscul contaminării.

Amintim că Statele Unite ale Americii sunt cea mai afectată țară de pandemia de COVID-19. SUA auatins un nou record negativ, după ce au înregistrat, în ultimele 24 de ore,1.169 de decese, ajungând la un număr total de peste 6.000 de victime.

De asemenea,numărul cazurilor decoronavirus, la nivel mondial, a depășit, joi, pragul psihologic de un milion. Astfel, în toată lumea au fost confirmate aproape 1.021.000 cazuri deCOVID-19. Numărul deceselor la nivel global a ajuns la 53.458, iar peste 214.000 de pacienți au fost declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră