Conducerea Spitalului de Urgență Suceava, preluată de medici militari. Tătaru: E aproape imposibil să demisioneze. Managementul anterior nu a corespuns, deși erau echipamente (VIDEO)

Conducerea Spitalului de Urgență Suceava, preluată de medici militari. Tătaru: E aproape imposibil să demisioneze. Managementul anterior nu a corespuns, deși erau echipamente (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, în debutul ședinței de guvern, că noua conducere a Spitalului Județean Suceava este formată din medici militari. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat pentru B1 TV, că diferența între conducerea civilă și cea militară ține de „rigurozitatea și respectarea regulilor”. Acesta a mai afirmat că în cazul medicilor militari este „mult mai greu, aproape imposibil” să demisioneze. Spitalul Județean Suceava a devenit un adevărat focar de coronavirus după ce aproape 100 de cadre medicale s-au infectat. Managerul a fost demis, dar conducerea nou instalată și-a dat demisia după numai o săptămână. Soluția găsită acum este cea a managementului militar.

„Împreună cu domnul ministru (al Apărării) Ciucă și cu domnul ministru al Sănătății (Nelu Tătaru), am decis ca managementul Spitalului Județean Suceava să fie asigurat de o echipă de medici militari cu experiență, care să aibă capacitatea să pună în funcțiune într-un timp cât mai scurt acest spital. De asemenea, i-am solicitat domnului ministru să fie prezent pentru a face o evaluare a situației nu numai în privința stării spitalului, cât și în privința funcționării Direcției de Sănătate Publică și, în general, a tuturor structurilor care se ocupă de punerea în practică a planului de măsuri stabilit. Îi mulțumesc domnului ministru Ciucă și pentru disponibilitatea de a pune la dispozția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a efectivelor de la unitatea Dorohoi (Huși, de fapt – n.r.), pentru a asigura toate operațiunile necesare de dezinfecție atât în municipiu, cât și în spațiile publice importante din Suceava”, a declarat premierul Ludovic Orban, la debutul ședinței de guvern de joi.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a precizat că efectivele de la Huși vor ajunge în Suceava vineri dimineață. Joi, acestea au evaluat situația și s-au coordonat cu autoritățile locale, iar de vineri intră în procesul de dezinfecție.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Sănătății, despre conducerea militară a Spitalului Județean Suceava

Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că nu a fost deloc încântat de ce a văzut în vizitele sale efectuate la unitatea medicală, una dintre ele făcută când încă era secretar de stat în minister. Tătaru a precizat că lucrurile nu au evoluat cum ar fi trebuit, deși echipamente și materiale erau.

„Am ajuns la o săptămână după ce mai fusesem. Un management care n-a corespuns tocmai la ce ne așteptam, deși au fost și materiale, și echipamente. Am fost nevoiți astăzi să facem o analiză sumară, la început, și schimbăm managementul de acolo. Avem un management militar în acest moment. A rămas pe loc secretarul de stat general în rezervă Oprea, de la Ministerul Sănătății, urmând să fie respectate acele circuite epidemiologice, precum și evaluarea personalului care se mai află valid în acest moment în Spitalul Județean Suceava”, a declarat Nelu Tătaru, în emisiunea ”Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Diferența între conducerea civilă a unui spital și cea militară

Întrebat care este diferența între conducerea medicală civilă și cea militară, ministrul Sănătății a răspuns: „Rigurozitatea și respectarea regulilor. Într-un oraș carantinat… Ne aflăm într-un oraș în care trebuie să avem o unitate sanitară care să respecte prima niște reguli, ca să poată respecta și cetățenii celelalte reguli”.

Întrebat dacă există vreo diferență între demisia unui medic civil și cea a unui medic militar, Nelu Tătaru a precizat că medicii militari își desfășoară activitatea după „regulile din Ministeul Apărării Naționale. E o diferență destul de mare, nu pot eu să vă explic… E mult mai greu (să demisioneze), aproape imposibil, au rigorile și legile militare”.

Ministrul a mai precizat că încep să se lămurească lucrurile și în ceea ce privește numărul persoanelor infectate sau decedate din județ, dat fiind că până acum unele dintre ele erau anunțate oficial cu zile bune întârziere. Nelu Tătaru a spus că acum există o capacitate de testare și la nivelul Sucevei și se pot face „cam 100 de teste pe zi”. În acest moment, a mai afirmat ministrul, se procură și un al doilea aparat real time PCR, urmând să fie asigurată apoi și resursa umană care să-l folosească.

Nelu Tătaru a mai declarat că în curând vom cunoaște bilanțul real al epidemiei de coronavirus în Suceava, odată cu „reluarea unor anchete, retestări, precum și punerea în lucru a unor teste care așteaptă de ceva vreme”.

La momentul publicării acestei știri, în Suceava sunt confirmate 701 infectări cu noul coronavirus. 33 de oameni au murit. Municipiul și opt comune limitrofe sunt în carantină totală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%