Iohannis propune bonus de 500 de euro pe lună pentru cadrele medicale care îngrijesc pacienții bolnavi de coronavirus: Am solicitat Guvernului să identifice fonduri europene

Iohannis propune bonus de 500 de euro pe lună pentru cadrele medicale care îngrijesc pacienții bolnavi de coronavirus: Am solicitat Guvernului să identifice fonduri europene
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a solicitat, joi, Guvernului PNL să identifice fondurile europene necesare, pentru ca medicii și restul personalului sanitar ce îngrijescpacienții bolnavi de coronavirus să primească un bonus. În opinia șefului statului, un plus de 500 de euro pe lună ar fi binevenit.

„Deci, am solicitat astăzi Guvernului să identifice fonduri europene suficiente pentru a putea plăti un bonus lunar medicilor și personalului medical care lucrează cu pacienți COVID. Și vorbesc aici despre un bonus consistent, de câteva sute de euro pe lună. Cred că o sumă de 500 de euro pe lună pentru medicii și personalul medical care lucrează cu pacienți COVID ar fi un bonus onorabil”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că vine cu această propunere după ce a purtat mai multe discuții și conștient fiind că medicii, asistentele și restul personalului din spitale care au grijă de pacienții infectați cu noul virus se găsesc într-o situație de stres major și se expun unui pericol suplimentar.

Iohannis a mai afirmat că a vorbit cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Fondurilor Europene, Ioan Boloș, iar aceștia l-au asigurat că vor veni cu soluții în scurt timp.

Joi, președintele Iohannis a prezidat o videoconferință cu premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, și reprezentanți ai instituțiilor locale cu privire la situația din Suceava.

Zecile de demisii, încă o undă de șoc în sistemul sanitar românesc

Zeci de cadre medicale și-au prezentat demisiile până acum, acuzând că nu au echipamente care să le protejeze de contaminarea cu noul virus.

În schimb, premierul Ludovic Orban a insistat că autoritățile fac „eforturi disperate” pentru a asigura stocuri și a precizat că penuria de materiale este o problemă la nivel mondial, cu care se confruntă și cele mai puternice state.

O idee similară a formulat și Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”. Acesta a precizat că autoritățile au început să se pregătească pentru epidemie încă de la mijlocul lunii ianuarie. Problema a fost că România a trebuit să concureze pe piața de echipamente cu „jucători cu forță financiară și influență politică mult mai mari”. Apostolescu a mai susținut, de asemenea, că acum se vede lipsa de investiții în sistemul sanitar, dar și faptul că unii manageri de spitale s-au trezit prea târziu.

Pierderea dreptului la liberă practică, soluție avansată pentru stoparea valului de demisii

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul PNL va lua o decizie pentru a stopa valul de demisii și că se discută inclusiv despre interzicerea dreptului de liberă pentru cadrele medicale care demisionează în această perioadă. Totuși, el a ținut să precizeze că nu este adeptul unei astfel de soluții extreme. O altă variantă vehiculată este prelungirea perioadei de preaviz.

Întrebat, la Europa FM, dacă una dintre propuneri este interzicerea dreptului de liberă practică, Orban a răspuns: „Propunerea a fost formulată de foarte mulți și din zona politică, și din cea nepolitică, dar eu nu am o opinie clar formulată. România și așa duce lipsă de cadre medicale. Eu m-aș mai gândi, că avem nevoie de fiecare cadru medical”.

„Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Eu le-aș da dreptul să se mai gândească, le-aș da o perioadă mai lungă de preaviz”, a mai susținut prim-ministrul Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`