În Spania, situația creată de pandemia de coronavirus este dramatică, spitalele sunt pline, la fel si paturile alocate terapiei intensive. Mai mult, unele persoane sunt tratate acasă.
Persoanele în vârstă care locuiesc în proprile locuințe și în casele de bătrâni, centre care nu fac parte din rețeaua de sănătate, complică îngrijirea în această grupă de vârstă, cea mai vurnerabilă la Covid-19, deoarece multe dintre acestea au alte patologii care pot agrava infecția.
Serviciile de Urgență ale Departamentului de Sănătate recomadă să nu se pună aparat de ventilare mecanic la pacienții de peste 80 de ani
Un document al Serviciilor de Urgență ale Departamentului de Sănătate (SAM) recomadă să nu se pună aparat respirator sau o ventilație mecanică invazivă celor peste 80 de ani sau să nu transfere pacienții care se află în casa lor sau reședințe la spital dacă se observă „inutilitatea măsurilor terapeutice.
Astfel, documentul a fost interpretat în sensul că SAM susține să nu-i spitalizeze pe cei peste 80 de ani, scrie lavanguardia.com.
Ce spune ministrul Sănătății despre tratarea bătrânilor
Ministrul Sănătății, Alba Vergés, a precizat, într-o conferință de presă susțiunută marți că, indiferent de vârsta pacientului sau dacă acesta este acasă, la un azil sau la spital, fiecare caz este evaluat și decizia privind modul în care este tratat se supune criteriilor medicale, aprobată prin consensul societăților medicale și al comitetelor de bioetică.
Vergés a adăugat că intensitatea tratamentului nu este aceeași pentru toată lumea, ci diferă de la pacient la pacient. Ea a subliniat că există pacienți care necesită spitalizare și alții care nu sau care trebuie intubați și care nu.
Recomandările SEM indică faptul că „intensitatea terapeutică va fi determinată în funcție de criterii obiective de adecvare și așteptările de rezolvare a procesului”.
Bilanțul cazurilor de coronavirus din Spania
Autoritățile spaniole au înregistrat, în ultimele 24 de ore, 950 de morți, cea mai mare înregistrată într-o zi de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.
Joi, bilanțul total al decedaților infectați cu COVID-19 ajunge la 10.003.
Numărul persoanelor testate pozitiv a crescut față de ziua precedentă cu 6.120 de cazuri, iar bilanțul total a ajuns la 110.238.
Reamintim că, pandemia de coronavirus a izbucnit la sfârșitul anului 2019, în China. În prezent, la nivel global, sunt peste 946.000 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care peste 200.000 sunt recuperate. Numărul deceselor a depășit de 48.100 de oameni.
România a trecut, luni, în Scenariul 4. La nivelul țării, joi, Grupul de Comunicare Strategică a precizat că 2.738 cetățeni au fost infectați cu acest virus, iar 94 de persoane au murit.
Dintre cei depistați cu noul coronavirus, peste 700 de cazuri sunt din județul Suceava, fapt ce dus la intrarea în carantina a municipiului Suceava, dar și a 8 comune limitrofe.
În prezent, 78 de pacienți sunt internați la ATI.
267 de persoane au fost declarate vindecate, acestea fiind externate din unitățile medicale după cum urmează: 91 la București, 58 la Timiș, 28 la Iași, 23 la Caraș-Severin, 20 la Prahova, 13 la Constanța, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 5 la Brașov, 5 la Galați, 2 la Bihor, 2 Argeș, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba.