CCR: Legea referendumului, constituţională doar dacă prezenţa la urne este de peste 50% din numărul alegătorilor cu drept de vot

CCR: Legea referendumului, constituţională doar dacă prezenţa la urne este de peste 50% din numărul alegătorilor cu drept de vot

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, marţi, că Legea referendumului este constituţională, însă numai dacă se îndeplineşte o condiţie. Mai precis, numai dacă prezenţa la vot este de cel puţin jumătate plus unul din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Potrivit unui comunicat al CCR, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.”, se arată în comunicatul CCR.

„Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.”, mai precizează judecătorii CCR.

Citeşte AICI comunicatul CCR

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că doreşte ca la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu să se utilizeze rezultatele recensământului din 2011, care scade cu aproape două milioane de locuitori populația României.

„Știți foarte bine, deocamdată pe listele electorale noi figurăm ca în 2001 sau 2002, cu trei milioane de oameni în plus, oameni care nu mai sunt cu adevărat electori. O să încerc să rezolv această problemă pentru ca referendumul, dacă se va organiza, repet, nu doresc să anticipez în niciun fel vreo decizie a Parlamentului, dar dacă se va organiza să se organizeze cât mai repede, să se organizeze absolut corect, pentru ca votul românilor să pună punct acestei crize politice într-un fel sau altul,” a declarat, joi, Ponta, citat de HotNews.

Listele electorale se realizează pe baza rezultatelor oficiale ale ultimului recensământ valabil. Dacă numărul de votanți de pe liste scade, atunci și numărul de voturi necesare la referendum pentru demiterea președintelui scade. Recensământul din 2011 a arătat că sunt cu 2 milioane mai puțini români, dar rezultatele nu au fost încă validate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`