Clarificări OFICIALE privind măsurile pentru prevenirea COVID-19. Explicații despre deplasările permise și declarația pe propria răspundere

Clarificări OFICIALE privind măsurile pentru prevenirea COVID-19. Explicații despre deplasările permise și declarația pe propria răspundere
Foto: Pixabay

Grupul de Comunicare Strategică a răspuns mai multor întrebări și nelămuriri pe care le are populația referitor la măsurile implementate pentru prevenirea COVID-19.

Declaraţia pe proprie răspundere poate fi scrisă și de mână, transmit autoritățile. Ea poate fi completată și pe site-ul https://formular.sts.ro/ și poate fi prezentată la control prin intermediul telefonului / tabletei. Indiferent de forma în care e prezentată, însă, ea trebuie să conțină semnătura OLOGRAFĂ.

Oamenii trebuie să știe că dacă fac naveta pentru a ajunge la serviciu, de exemplu locuiesc în Ilfov și vin la muncă în București, pot face acest lucru în continuare, dar trebuie să aibă asupra lor legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

De asemenea, Ordonanțele Militare nu prevăd la ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasat supermarketul la care facem cumpărăturile, dar recomandarea este ca oamenii să se aprovizioneze de la magazinele aflate cel mai aproape de ei. De exemplu, „un cetățean care locuiește în cartierul Berceni nu poate merge la cumpărături pentru produse de strictă necesitate în cartierul Militari întrucât în zona de domiciliu există mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari”.

Grupul mai transmite că oamenii se pot deplasa între județe pentru a-și ajuta părinții. De exemplu, un cetățean poate merge din București în Vaslui să aibă grijă de ai săi.

Activitățile fizice colective sunt interzise. În schimb, acestea pot fi făcute individual în jurul casei / blocului, dar NU în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport. De asemenea, animalele de companie pot fi plimbate în jurul casei / blocului, dar NU în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc

„În ceea ce privește minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinței trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări”, a mai transmis Grupul de Comunicare Strategică.

În cazul minorilor sub 16 ani, declarația trebuie completată și semnată de un părinte sau de tutorele legal. Cei care au între 16 și 18 ani completează și semnează singuri. De asemenea, ei trebuie să aibă asupra lor actul de identitate.

„Dacă nu puteți utiliza o platformă informatică pentru plata de utilități/facturi/rate puteți face aceste deplasări întocmind declarația pe proprie răspundere, cu mențiunea existenței unui motiv justificat. Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră documentele care justifică nevoia acestor plăți (facturi, desfășurătoare, înștiințări de plată, pre-contracte, etc.)”, se mai arată în comunicat.

Valabilitatea ITP-ului nu se prelungește. Deplasarea pentru efectuarea verificării se poate realiza, dar este necesară și în acest caz completarea declarației pe proprie răspundere.

Valabilitatea asigurării RCA nu se prelungește, dar, cum aceasta poate fi achiziționată și online, deplasarea pentru a ridica polița nu poate fi considerată urgență.

Mai trebuie precizat că un cetățean poate merge la spital pentru a-și lua o rudă, dar trebuie să aibă asupra sa declarația pe propria răspundere. Și persoana externată trebuie să completeze o declarație similară.

AICI puteți consulta în întregime indicațiile și explicațiile Grupului de Comunicare Strategică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`