Procurorii din Suceava: Există indicii că decesele de la Spitalul Judeţean sunt legate de activitatea ilicită a unor funcţionari publici din sistemul medical

Procurorii din Suceava: Există indicii că decesele de la Spitalul Judeţean sunt legate de activitatea ilicită a unor funcţionari publici din sistemul medical

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat că a extins ancheta penală în cazul deceselor înregistrate la Spitalul Judeţean Suceava, deoarece există indicii că acestea sunt legate de activitatea „ilicită” desfășurată de o parte a personalului din spital, precum și de unii angajați ai Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Mai precis, aceste persoane sunt acuzate că nu au respectat dispozițiile autorităților menite să ducă la limitarea răspândirii COVID-19.

„La acest moment există indicii că aceste decese sunt în legătură cu activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava), aceste persoane nerespectând măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie 2020”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

De asemenea, mai transmit procurorii, urmărirea penală a fost extinsă și pentru infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, pe lângă cea de zădărnicire a combaterii bolilor, în formă agravantă.

Procurorii investighează modul în care s-a realizat testarea pentru coronavirus, „respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență

„Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale”.

Parchetul mai acuză că, în februarie și martie, funcționari ai Spitalului Județean și ai DSP Suceava au încălcat regulile privind izolarea / carantinarea / internarea persoanelor suspectate / confirmate, „în sensul că persoane confirmate pozitiv nu au fost internate în fapt în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava”.

Circa 100 de cadre medicale din Spitalul Județean Suceava au fost infectate cu noul coronavirus. Managerul a fost demis, iar unitatea medicală a fost închisă vreme de 48 de ore. Sute de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost raportate în Suceava și, din cele 78 de decese la nivel național, 31 au fost înregistrate în acest județ. Municipiul și opt comune limitrofe sunt acum în carantină totală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`